23 huhtikuuta 2023

Onni Haapala: Muistojen Masada!

 

Onni Haapala

Musitojen Masada - He valitsivat rakkauden

Aikamedia, 2020

158 + 1 s.

Kansi: Aikamedia Oy/Milla Aura-Tolonen 


Aloitus: Valoja ei näkynyt muualla kuin Masadan vuorilinnan ja sitä ympäröivän vuoriston solassa.

Lopetus: Lea tisesi Joosuan puhuvan hänelle koko sydämensä rakkaudella.

-Nouse, armaani, sinä kaunoiseni, ja tule. Sillä katso, talvi on väistynyt, sateet ovat ohitse, ovat menneet menojaan. Kukkaset ovat puhjenneet maahan, laulun aika on tullut. Kyyhkyseni, joka piilet kallionkoloissa, vuorenpengermillä anna minun nähdä kasvosi, anna minun kuulla äänesi, sillä suloinen on sinun äänesi ja ihanat ovat sinun kasvosi.

Miljöö: Israel vuonna 73 jKr, Juudean erämaa, suolainen meri, Masadan viimeinen puolustuslinnake roomalaisten piirittämänä. 

Päähenkilöt:

Markus, selootti ja Lea Siimein tytär, hänen puolisonsa

Doodo, lapsenasteelle jäänyt orpo nuorukainen ja Aasinsa Aamos, joka onkin tamma

Joosua, nuori Gumranista tullut kirjuri

Eleasar seloottien johtaja ym.

Kerronta: Kuvailevaa, kaikkitietävää. Dialogia ihan mukavasti. Henkilöhahmot kuvattu pääpiirteissään. Henkilöhahmoissa on kuitenkin yksilöllisiäkin piirteitä Doodosta kaksospoikiin, joista toinen kävelee narulla ja toinen käyttelee linkoa.

 

Kuvaus ei mene kovin syvällisiin tunne- tai tapahtumakuvauksiin. Ei sillä, että hirveästi haluaisin lukeakaan kuvauksia joukkoteurastuksista, jollaiseksi piiritys lopulta muodostuu.Seloottien johtaja ei hyväksy roomalaisjohtajan tarjousta antautumisesta, vaan piiritys päättyy joukkosurmaan, mistä muutamat selviytyvät oman elänänhalunsa ja rakkautensa ja suunnitelmallisuutensa avulla. Raamatun- ja yleiseen historiaan pohjautuva fiktiivinen tarina, jonka teemoja ovat kansalliskiihko, vapauden kaipuu, viha ja rakkaus.  Kaiken kaikkiaan kaunis rakkaustarina, joka korostaa elämää kuoleman kauhujen keskellä.

--

Helmet 2023 -lukuhaaste kohta 11: Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi



2 kommenttia:

  1. Tästä kirjasta en ollutkaan kuullut. Voisi olla ihan kiinnostavaa luettavaa.

    VastaaPoista
  2. Joitain lehtiesittelyjä tästä löysin, mutta blogiesittelyjä en juurikaan. Rakkaustarina on kaunis, mutta taustalla on kyllä rankka tositapahtuma, jonka käsittely ja merkitys jää torsoksi.

    VastaaPoista

Älä roskaa!