13 kesäkuuta 2024

Vappu Kannas: Kimalaisten kirja


Vappu Kannas

Kimalaisten kirja

S&S 2023

Kansi Laura Noponen

382 s. 


Takanani - niiaa Ikuisuus -

Edessäni - Kuolemattomuus -

Minä itse - Jakso niiden välissä -

Kuolema vain Kinos Idän Harmautta,

Se sulaa aamuun tuolla päin,

Ennen Lännen alkua -

    -Emily Dickinson suom. Vappu Kannas

 

Ote on vain yksi säe kolmisäikeisestä Dickinsonin runosta teoksen loppupuolella. Runo, jonka kaksi ensimmäistä säkeistöä kolahtivat, mutta viimeinen säe meni jo vähän enemmän yli ymmärryksen.

Olen joskus muinoin lukenut Emily Dickinsonin runoihin liittyen Sirkka Heiskanen-Mäkelän teoksen Valitsee sielu seuransa. En muista runoista paljoakaan, mutta muistelen niiden olleen lyhyitä ja hieman outoja. Oudoiksi niitä kuvataan tässä Vappu Kannaksenkin teoksessa, joka ei ole varsinainen elämänkerta, mutta ei täysin fiktiivinenkään teos.

Kimalaisten kirja kertoo Dickinsonin perheestä "koko totuuden, mutta vinosti", kuten Kannas jälkisanoissaan ilmaisee.

Oikeastaan Kimalaisten kirja ei kerro kuitenkaan niinkään perheestä kuin kodista ja sisarusten ja ystävysten välisistä suhteista ja siitä, miten ulkopuolelta tuleva henkilö vaikuttaa tähän, niin myös kirjallisuudesta ja runoilijan testamentista, perinnöstä. Kuka omistaa kirjailijan? Emily Dickinson itse vaikuttaa taustalla ilmestymättä itse paikalle muuta kuin runoissaan ja muiden ajatuksissa. 

Kerronnallisesti teos ei etene kronologisesti, mikä hieman hämmentää. Kertojina on Dickinsonien kotiapulainen Maggie, (Tämä kertojaratkaisu sai minut ajattelemaan Emily Bronten Humisevaa harjua, vaikka en ole teosta kokonaisuudessaan lukenutkaan, eivätkä teokset ole lainkaan toistensa kaltaiset) on ulkopuolelta tuleva Mabell Todd kirjeineen ja on Emilyn Sisko Lavinia eli Vinnie ajatuksineen. Jossain vaiheessa kerrontanäkökulma on kuitenkin enemmän kaikkitetävän kertojan kerrontaa kohdistumatta erityisesti kehenkään näistä keskeisistä henkilöistä. Kronologian pätkivyys aiheuttanee myös sen loogisuusvirheen, joka, ainakin minulle, ilmenee oikeudenkäynnissä, kun puhutaan allekirjoittiko Emily jonkun asiapaperin vai ei. Oikeudenkäynnin alkaessa Emily oli kuollut. Kyse oli hänen runojensa tekijänoikeukista ja tekijänpalkkioista. Runot julkaistiin Emilyn kuoleman jälkeen Vinnien ja Mabelin toimesta. Mutta se maapalsta, joka Mabelin mielestä kuului hänelle palkkiona runojen toimittamisesta, ja sopimuksen syntyajankohta? Syntyikö se ennen vai jälkeen Emilyn kuoleman? 

Kimalaisten kirja oli monivivahteinen teos, joka ei saarnaa eikä moralisoi. Ihmiset kuvataan hyveineen ja paheineen, kipuineen ja tunteineen. Kuinka todenmukaisen kuvan se antaa näistä todellisista historian henkilöistä on taas eri juttu. Minussa Vappu Kankaan teos kuitenkin herätti kiinnostuksen Emily Dickinsonia kohtaan, ehkä etsin jonkin enemmän elämänkerrallisen teoksen luettavakseni, vaikka suomenkielellä ei taida löytää. Ainakaan lähdeluettelossa ei ollut suomalaisia teoksia. Myös Emily Dickinsonin runot kiinnostaisivat. Ne alkuperäiset, muuttamattomat joita Mabelle ei ole stilisoinut.

Kimalaisten kirja on omalaatuinen teos omalaatuisen kirjailijan taustoista ja läheisistä. Kansikuvitus on kaunis ja osuva, sillä jos muistan oikein, niin Dickinsonin runoudessa luonnolla, kuten kukilla ja kasveilla, oli oma vahva merkityksensä, vai muistanenko väärin. Kukkakuvitus voi viitata myös teoksen nimeen Kimalaisten kirja. Niin tai näin, niin kansikuva veti puoleensa, samoin se, että olin nähnyt tästä joitain mainintoja,

---

Pohjoinen 2024 -lukuhaaste kohta 22. Kirjassa on monta kertojaa

---

Muualla luonnehdittua:

Kirsin Book Club: Historia henkilöineen muodostaa rautalankarungon, jonka ympärille rakentuu kiehtova tarina

Kirjaluotsi: Vahva tunnelma ja tarina tarina, kiinnostavine ja moniuloteisine henkilöineen tempaisi heti mukaansa. Hän havaitsi myös saman kuin minä: "kirjan lukemisen jälkeen tekee mieli penkoa lisää tietoa  henkilöistä ja tapahtumista.

Tuijata toteaa teoksen nimen "oivaltavaksi" Kaikenlaista "pörräämista kotipesän ja Emilyn runojen ympärillä tapahtuu, myös kipeiden pistosten ainesta".

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti