14 heinäkuuta 2024

Roy Wilton: Vakoojan kaksoisolento

Roy Wilton

Vakoojan kaksoisolento

Kansankirja, 1945

151 + 1 s

Pienessä varastohuoneessa oli ainoastaan vanhoja likaisia säkkejä ja muutamia laudankappaleita, ja hän oli juuri kääntymäisillään takaisn, kun hän äkkiä jäi kauhistuneena tuijottamaan eteensä. Hänen kenkänsä korko oli tarttunut erääseen säkkiin, ja sen alta paljastui naisen käsi.

Takakansitekstin mukaan tämä on "mukaansatempaava kertomus, täynnä toimintaa ja seikkailuja, ja sen jännitys tiivistyy sivu sivulta aina vauhdikkaaseen loppukohtaukseen saakka." No, kyllähän tässä toimintaa on ja tietynlaista jännitystäkin, mutta - Kylläpä oli naiivi juttu! Ei sillä, kyllä tässä oli yritetty rakentaa toimivaa tarinaa ja jännityskin nousi ihan draaman kaaren mukaisesti alkumetreillä, vaikka lässähtikin heti kohta. 

Tarina alkaa Englannissa, jossa hollantilainen urheiljaneitonen Marianne Hegen, josta  mainitaan, että hän on "poikkeuksellisen kaunis". Mariannen kanssa on tutustunut majuri Connington, joka pyytää Mariannea vaaralliseen vastarintatehtävään. Marianne on sattumalta aivan samannäköinen, kuin eräs toinen hollantilainen neitonen, Marie Vanderveld, joka toimii hollantilaisessa vastarintaliikkeessä. Mariannen tulisi muuttaa Vanderveldien taloon ja esiintyä Mariena, jotta Marie voisi toimia paljastumatta. Marianne tosin on tummatukkainen ja Marie vaalea, joten ottaessaan tehtävän vastaan, Marianne joutuu vaalentamaan hiuksensa.

Hollannissa Marianne saa vastaansa Kapteeni Westin. Kun Marianne on Kapteeni Westin seurassa, Marie on hankkimassa tärkeitä papereita majuri Wusterin toimistosta. Kun majuri Wuster löydetään kuolleena sanotaan, että hän oli tavannut Marie Wanderveldin, mutta eihän hän voi olla kahdessa paikassa yhtäaikaa, sillä Marie Wanderveldinä esiintyvä Marianne oli samaan aikaan kapteeni Westin luona. 

Juonesta ei sen enempää. Ennen pitkää Marianne ja Marie joutuvat vaikeuksiin, sillä kapteeni Westillä, joka on alkanut tutkia majuri Wusterin kuolemaa, alkaa olla omia epäilyksiä ja kaiken kaikkiaan ei tässä kaksoisolentoleikissä ole ajateltu kaikkea ihan loppuun asti. Vastarintajoukkue uhkaa joutua kiinni, mutta uhkarohkeat pakosuunnitelmat onnistuvat kuin onnistuvatkin. Minun on vaikea uskoa, että natsisaksaa vastaan taistelevat vastarintataistelijat olisivat todellisuudessa suunnitelmineen olleet näin löyhällä pohjalla, kuin nämä kaksi neitokaista olivat. Ei siis kovin uskottava tarina tämä. 

Ihan hauskana ajankuvana ja seikkailuhenkisenä tarinana tämä kyllä menettelee. Tässä ei ole lopulta yritettykään mitään syvällisisä luonnekuvauksia tai mielenpohjia ravisuttavia tunteita herätellä. 

Roy Wiltonin taakse kätkeytyy paljon muitakin nuortenkirjoja kirjoittanut Kaarlo Nuorvala, jonka teokset kyllä kiinnostavat enemmänkin.

---

Pieni Helmet 2024 -lukuhaaste kohta 23. Suomalainen dekkari, salapoliisi- tai jännityskirja, Roy Wilton: Vakoojan kaksoisolento

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti