21 lokakuuta 2018

Åke Holmberg: Itsepäinen Gritt!


Åke Holmberg
Itsepäinen Gritt
Alkuteos: Gritt
Suomentanut: Helvi Katajavuori
WSOY,  1953
156 s.


Aloituslause: 
"Jos kuljetaan Drottningholmin tietä länteen yli Tranebergin sillan, tullaan vähitellen alueelle, jonne on rakennettu pieniä huviloita riveihin."

Loppulause: "Nyt hän on poissa."

Siinä välissä: 
"Koko asia oli arkaluontoinen. Veljesten perheet olivat "liukuneet erilleen", viime vuosina ei ollut oltu missään kanssakäymisessä. Syitä voi olla useita, mutta Margaretan näkökannalta katsoen koko vika oli Ida-tädissä."

Tarinan päähenkilö on siis Margareta, nuori tyttö, joka jää orvoksi ja jota kutsutaan lyhyesti Grittiksi. Gritt on juuri muuttanut uuteen kotiin isänsä kanssa, kun isä kuolee. Huvila joudutaan myymään ja Gritt muuttaa setänsä Axel Strandin luokse. Gritt ei kuitenkaan viihdy sedän perheessä, hän hankkii itselleen työpaikan ja muuttaa omilleen.

Myydystä huvilasta on löytynyt maalaus, josta Gritt tiedustaa huvilan entiseltä omistajalta, jolta hänen isänsä on huvilan aikoinaan ostanut. Hän saa vastauksen, että Gritt saa pitää maalauksen oli se sitten minkä arvoinen onkaan.

Maalauksessa on signeeraus Vincent. Grittistä tulee tyttö, joka omisti Vincent Van Goghin maalauksen. Mutta oliko maalaus todella  aito Vincent?

Asuttuaan jälleen vähän aikaa rikkaana tyttönä setänsä kodissa Gritt muuttaa jälleen pois. Tällä kertaa kotiapulaiseksi erään vanhemman pariskunnan luokse ja löytää oman kohtalonsa.

Nuoren tytön kasvutarina. Ihan kiva. Hieman jähmeä alku, mutta kokonaisuus ei yhtään hassumpi.  Kerronta ei ihan tavanomaista, siinä aistii jotain psykologista. Myös kerronnan näkökulma on erikoinen. Välillä kerronta on Margaretan päiväkirjamaista minä-kerrontaa, mikä äkkiä vaihtuu ulkopuoliseen kaikkitietävään kerrontaan, jossa  kertoja ikään kuin lainaa Margaretan ajatuksia.

...

Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastohaaste kohta 13: Lue ennen syntymääsi julkaistu teos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!