13 helmikuuta 2020

Anna Lindholm: Ines 1918 - Viisi naista sisällissodassa!





Anna Lindholm
Ines 1918 - Viisi naista sisällissodassa
Alkuteos:Project Ines, Fem kvinnor i inbördeskriget 1918
Suomentanut Susanna Hirvikorpi
S&S 2018
328 s.

Anna Lindholmin isoisän  äiti Ines on yksi kirjan viidestä naisesta. Ineksen kirjeistä miehelleen Vernerille alkoi Annan tutkimus vuoden 1918 tapahtumista. Näkökulma aiheeseen on poikkeuksellinen - naisnäkökulma ja rakkaus. Ines Nybergin  lisäksi kirjassa valotetaan aikaa ja elämää Anita Topeliuksen, Josefina Häggin, Anna Forströmin, Dagmar Ruinin elämänvaiheiden kautta. 

Ines 1918 ei ole perinteistä hishtoriankirjoitusta. Se on hyvin henkilökohtaista pohdintaa noista vuosista. Vaikka kirjoittaja ei itse ole ollut mukana tapahtumissa, hän peilaa omaa elämäänsä ja ajatuksiaan noiden viiden naisen kautta vuoden 1918 tapahtumiin.

Kirjan luki ihan mielenkiinnolla. Kirjassa oli paljon kulttuuria, vähän sotimista, kaikkein lähimmäksi ja koskettavimmaksi tapahtumat tulivat aivan loppupuolella, kolmen mustavalkoisen valokuvan kautta.Synkkää, julmaa, niin mieletöntä, ei sitä voi ymmärtää.

Kirja oli itselleni hyvin ajankohtainen, sillä sukututkimukseni tässä vaiheessa olen saanut kosketuksen vuoden 1918 vuoden tapahtumiin aivan uudella tavalla. Tavalla, jota tässäkin kirjassa hieman sivuttiin, vaikka ei suoraa yhtymäkohtaa omaan tutkimukseen ollutkaan, oli vain yksi nimi, joka tuli ja meni. 

"Ilta hämärtyy Filkrogin mökin ikkunan takana, ja kuuntelen Ankin kertomusta isänäidistään Josefinasta. Hahmottelen paperille imiä. On vaikea pysyä selvillä, miten nämä henkilöt liittyvät toisiinsa."

Sellaista se on minunkin tutkimus. Nimiä, nimiä ja sen hahmottelemista, miten nämä liittyvät toisiinsa. Ines 1918 on paitsi sukellus vuoteen 1918 ja viiden naisen elämämkohtaloihin, eräänlainen tutkimus kirjailijan omaan elämään ja näkemyksiin. Miten minä liityn vuoden 1918 -tapahtumiin. Miten sata vuotta sitten tapahtuneet  tapahtumat vaikuttavat minuun, tämän päivän ja ajan keskellä.
---
Laura, Lukuisa-blogista olisi toivonut laajempaa pohdintaa ja analyysiä, hänen mielestään teos on kerronnaltaan hieman epätasainen.  Iina kahdella iillä puolestaan intoili teoksen naisnäkökulmaa ja näkee, että erilaisuus ja monipuolisuus parantaa näkökulmaa sotaan.
....

Helmet 2020 -lukuhaaste kohta 17: Tutkijan kirjoittama kirja
Seinäjoen kaupunginkirjaston Aikamatka -lukuhaaste, kohta 2:Kirja, jonka nimessä on jokin ajanilmaus, esim. viikonpäivä tai kuukausi. 
Pohjoinen -lukuhaaste kohta 13: Kirja, jossa käydään kirjastossa, antikvariaatissa tai kirjakaupassa. Sopisi tosin myös kohtaan 15, sillä kirjassa on kansalaisaktivismia.




1 kommentti:

  1. Kuulostaa tosiaan kiinnostavan erilaiselta näkökulmalta tuon vuoden tapahtumiin. Itse olen vasta viime aikoina tullut ajatelleeksi, etten muista koskaan kuulleeni, onko minun sukulaisiani ollut sisällissodassa ja miten sota meidän sukuun vaikutti.

    VastaaPoista