21 helmikuuta 2020

Katri Lehto: Kytäjän mamsellin muistelmat!





Katri Lehto
Kytäjän mamsellin muistelmat
Otava, 1994
252 s +sukupuu

Alku: Hedda Armfeltin häiden aattona minä Maria Magdalena MÜller raaputin nimikirjaimeni Kytäjän Armfeltien täkkipokaan. Vaaleanpunaiseen ruusukuvioiseen silkkipeitteeseen kaikki tytöt, serkut ja Numlahden mamsellit, vieraaksi tulleet kaukaiset sukulaiset ja monet piiatkin pistelivät omat tikkinsä. Leikkiä laskien täkki irrotettiin puista, reunat viimeisteltiin ja juhlasaatosa koko komeus vietiin morsiuskamariin Silkkitäkin alta Hedda löytäisi onnensa.

Eletään 1700-luvun loppuvuosia ja 1800-luvun alkukymmeniä. Sodat ja muistelut. Ruotsin valtakausi Suomessa on lopuillaan ja Venäjän suuriruhtinaskausi alkamassa. Leena, kuten MMM-nimikirjaimet täkkipokkaan kirjoittanutta mamsellia lyhyesti kutsutaa, on kasvanut yhdessä Armfeltin aatelisperhee Hedda-neidin ja tämän veljien kanssa. Kun vanha mamselli lopulta kuolee, ja tapahtuu yhtä ja toista, pyydetään Leenaa uudeksi mamselliksi.

Kytäjän mamsellin muistelmat on ihan mukavasti kirjoitettua fiktiivistä historiankirjoitusta todellisessa miljöössä. Kerronnan lomassa on erilaisella fontilla historiallisia (?) asiakirjoja resepteistä joihinkin muihin tiedotteisiin, kirjan lopussa myös Kytäjän kartanon perukirjasta osia sisältäen muun muassa monikymmenpäisen lehmälauman hauskoja nimiä.

Jossain määrin kirjan muistelut eivät ehkä ole ihan kronologista ja ainakin yksi paha lipsus kerronnassa on. Carl Johan Armfeltin testamentti on päivätty vuodelle 1719, vaikka sen pitäisi kaiken järjen ja kirjoitetun perusteella olla  1819.

Kirjan kansipaperit on suunnitellut Katja Alanen. Kannen kuva on Giraudin räiskäleenpaistajat, oletettavasti 1700-luvulla maalattu. Vaikka pidän rokokoo-ajasta en pidä tästä kansikuvaratkaisusta. Minusta tämä tunnelma ja tyyli, joka kuvassa on, ei edusta suomalaista elämää, vaikka kerronnassa räiskäleenpaistoo viitataankin. Täytyy kuitenkin myöntää, että ehkä kansikuva on jossain määrin vaikuttanut siihen, että tämän kirjan aikoinaan kirpparilta tulin ostaneeksi.

...
Seinäjoen kaupunginkirjaston Aikamatkalla -lukuhaaste kohta 15: 1500-1700-luvuilla julkaistu tai sille ajalle sijoittuva kirja.
---
Kaisa Kyläkoski on blogissaan avannut teoksen historiallisuutta.

1 kommentti:

Älä roskaa!