05 helmikuuta 2020

Knud Meister - Carlo Andersen: Käykää päälle, pojat!


Knud Meister - Carlo Andersen
Käykää päälle, pojat!
Alkuteos: Gaa paa, drenge!
Suomentanut V. Rekola
K.J.Gummerus, 1955
129 s.






Jan Helmer on nuori poliisin poika. Isän peruja on se, että Jan on kunnostautunut aiemmin ottamalla kiinni niin jalokivivarkaat kuin salakuljettajatkin. Tämä on ilmeisesti Janin seikkailujen toinen tarina ja jatkoa kirjaan Nelitoistavuotias salapoliisi. 

Tarina alkaa siitä, kun rikoskomissario Mogens Helmerin luokse tulee toimitusjohtaja Holgerson. Holgerssonilla on Kööpenhaminan Eteläsatamassa veneveistämö Dania. Holgerson on huolissaan, sillä veneveistämöltä on alkanut kadota esineitä yksi kerrallaan, pieniä koneenosia yksi silloin, toinen tällöin.

- Eiköhän se ole tuota tavanomaista pientä näpistelyä, joka nykyisin on niin valitettavan yleistä, tuumii Helmer.

Holgerson on kuitenkin eri mieltä. Hän kertoo, että hän viimeistelemässä uuden nopeakulkuisen moottoriveneen mallikappaletta joka on suorastaan vallankumouksellinen,sillä siinä käytetään ihan uudenlaista polttoainetta, joka on tehokkaampaa kuin bensiini. Holgerson epäilee että moottorin ja polttoaineen piirustukset yritetään varastaa. Hän ei halua, että asiasta aletaan yleisesti hälistä vaan juttu pitäisi selvittää yksityisesti.

Rikoskomissario Helmer ei kuitenkaan ehdi itse alkaa tutkia asiaa vaan hän antaa tehtävän Janille, joka on siis jo osoittanut piileviä kykyjä. Jan ja hänen toverinsa Erling menevät Dania-veistämölle sillä ajatuksella, että he haluavat tutustua alaan ryhtyäkseen tulevaisuudessa alalle.

Käykäää päälle, pojat on tyypillinen poikien seikkailukertomus. Mitään kovin jännittävää tässä ei tapahdu, ennen kuin loppupuolella, jolloin Jan on jo ehtinyt tumailunsa tuumia ja  koonnut avukseen joukon tuttuja partiopoikia. Jan ja Erling ovat hyvin erilaisia. Jan on reipas urheilijatyyppi, Erling kaikkea hyvää rakastava nautiskelija, jeonka kilot tuppaavat nousemistaan nousevan. Ei sillä, kyllä Erlingkin saa välillä hyviä oivalluksia. 

Pojat tustustuvat myös Klondyken-kaupunginosassa asuvaan Kalleen, jonka isältä varastetaan polkupyörä, jota tämä olisi välttämättä tarvinnut, sillä nyt perheen talous menee alamäkeen, kun töihin täytyy mennä muilla keinoin.

"Kyllä asia on niin kuin isä aina sanoo,nimittäin että varkaus on paljon pahempi rikos kuin varkaat tulevat ajatelleeksikaan koska varkaus voi merkitä suorastaan romahdusta jollekulle ihmiselle, selitti Jan. - Siinä on jotakin kauhean rumaa, sillä varas haalii omaisuutta vain itselleen eikä ajattele ollenkaan toisia. Katsotaanpas nyt tätäkin tapausta. Varas on varmaan hyvin käsittänyt, että polkupyörä on köyhälle työmiehelle saman arvoinen kuin rikkaalle koko hänen omaisuutensa. Ja voin melkeinpä vakuuttaa, että varas on ottanut pyörän vain voidakseen sada sillä rahaa huvituksiinsa. Ei ole todellakaan liikaa, että pyörävarkaudesta seuraa ankara rangaistus."

Kiintoisia pohdintoja, täytyy sanoa.


Kansikuvakohtaus:
.
"Jan seisoi paikallaan seuraten silmillään kaapinovea, joka työntyi yhä enemmän auki. Hänen silmänsä pyöristyivät hämmästyksestä, kun hän huomasi miehen seisovan kaapissa. Mies oli ---- ---- ja hänellä oli pistooli kädessä. - Astu taaksepäin! Kuiskasi mies. - Jos päästät suustasi ainoankaan äännähdyksen, niin minä ammun heti."

Kansikuvan tekijää ei mainita, mutta se on hyvin ilmaisuvoimainen ja on varmasti ollut omiaan vetämään poikia tämän nuorten salapoliisikirjan pariin. Aikaa ajatellen tämä ei vallan kulunut tarina ole. Vaikka kehitys ja tiede ovat ottaneet aika harppauksia sitten 50-luvun, niin onkohan vielä keksitty "puristetulla ilmalla toimivia aparaatteja" Minun mielestäni nykynuorten olisi ihan hyvä lukea myös näitä vanhempia nuortenkirjoja. Näistä voisi oppiakin jotain, saada ainakin uutta näkökulmaa  asioihin.

Laskutoimitus:

4x 500 = 2000 Kr
10 kr seteleitä 200 kpl
24 poikaa, joille kullekin 80 kr = 1920
Janille jäi 2 x 80 kr 160 
Kysymys: Lukiko Jan itsensä mukaan tähän 24 pojan porukkaan? Ilmeiseseti kyllä, sillä muuten laskutoimitus ei menisi tasan.

Minun täytyi ruveta ihan itse pähkäilemään tätä probleemaa, joten kirja ei ilmeisestikään ole huono, kun se saa minut jopa matematiikan pariin.

Vertauskuva rikoksen ratkaisusta: Pehmittäisi saamansa pihvin

Janin seikkailuja löytyy myös muun muassa teoksessa  Nuoret salapoliisit, josta en tiedä, onko se aiempi vai myöhempi tarina. 

----
Helmet 2020 -lukuhaaste kohta 24: Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!