01 helmikuuta 2020

Gunnel Beckman: Nuori neiti Tova!


Gunnel Beckman
Nuori neiti Tova
Alkuteos: Unge fröken Toa
Suomentanut Kyllikki Hämäläinen
Otava, 1965
16 s.
Kansikuva: Elisabeth Kugelberg

"Sinulla on pää kainalossa, kanaseni, äidillä on tapana sanoa. Ja pieni kananen katsahtaa häneen hymyillen poissaolevana ja pistää liemikauhan voihin..."







Tova on 13-vuotias neitonen, jolla on pikkusisko Susanna ja pikkuveli Svante. Svante on tosin jo 10-vuotias. Susanna on alta kouluikäinen.On perheeessä vielä kaksi vanhempaa veljeä, jotka ovat tosin jo muuttaneet pois kotipesästä. Lisäksi Tovalla on ystävä Kris, joka viettää paljon aikaa Tovan perheessä. Nuori neiti Tova sijoittuu Ahvenanmeren saaristoon, kesäsaareen, jossa Tovan perhe viettää kesää. Isää ei tosin paljon näy, ainakaan ensialkuun. Kyllä hänkin sitten ilmaantuu matkoiltaan. 

Tova viettää mielellään aikaa yksin ja unelmoiden omassa rauhassa. Tova haluaa kirjailijaksi. Tässä teoksessa onkin paljon kirjallisuusviitteitä aina Montgomeryn Anna-kirjoista alkaen. Tässä tosin on tullut teokseen lipsus. En tiedä, johtuuko se suomennoksesta vai mistä. 

"Niin mutta äiti, eikö ensin luettaisi Anna ystäväämme, loppuun, Svante pyysi." - Jaksammeko vielä kyynelehtiä, äiti kuiskasi Tovalle. He olivat kumpikin lukeneet kirjan niin monta kertaa että osasivat sen melkein ulkoa, ja he tiesivät mikä heitä odottaa viimeisessä luvussa, jossa kiltti Mathew kuolee."

Nythän on niin, että suomenkielellä julkaistu ensimmäinen Anna-kirja on Annan nuoruusvuodet, jonka lopussa Mathew kuolee. Anna ystävämme -niminen suomalainen laitos kertoo Annan ensimmäisestä opettajaurasta. 

Muita kirjallisuusviitteitä on muun muassa Topelius ja Harriet Löwenhjelm, jonka runokirjan Tova on sanut syntymäpäivälahjaksi. Myös muita kulttuurisia viitteitä on, niitä tulee esiinmm. leikkien lomassa, kuten näyttelijä Doris Day ja Tommy Steel (kuka hän on?). Nukkeleikissä saadaan kutsu peräti Buckinhamin palatsiin. Yves Montand, Marlene Dietrich, Bonanza - kyllä niitä riittää.

Kesään mahtuu paljon kaikenlaista. Tova seikkailee metsässä ja löytää, niin hän luulee, Göran-sedän valjenneet luut, Svante sairastuu ja joutuu umpisuolenleikkaukseen. Ja mitä tapahtuukaan, kun Tova rakastuu. Kun kesä on lopussa, on Tova saanut ensimmäisen satunsa julkaistua,  ja hän on peräti 25 markkaa (kruunua?)  rikkaampi.

Hauska ja viehättävä. hieman jännitysmomenttiakin sisältävä, vanham, hyvän ajan tyttökirja kesänvietosta meren äärellä. Unelmista, haaveista - särkyvistä, mutta myös ilmaan nousevista. Ja kaiken päätteeksi hieman kasvusta viisaammaksi ja vahvemmaksi.

"Tova oikein pelästyi kääntäessään päättään ja nähdessään miten pitkälle oli uinut. Samassa hän tunsi myös miten jääkylmää vesi oli jalkojen ympärillä. Hän kääntyi voimakkain vedoin ja ui hyvää vauhtia Peterin saarta kohti. Hänellä ja Svantella oli ollut tapana soutaa sinne Håkanin pienellä ruuhella evsäkori mukanaan. Oli ollut tavattoman kivaa ja jännittävää päästä tuolle pienelle pyöreälle luodolle keskelle lahtea ja leikkiä Robinsonia ja Perjantaita. Mutta siitä oli kauan, tavattoman kauan... ainakin kaksi vuotta...
Omistuista miten nopeasti ihminen tuli suureksi, hän ajatteli laskeutuessaan vatsalleen sileälle kalliolle huohottamaan. Vain vuosi, ja ihminen oli aivan liian vanha tehdäkseen joitakin asioita. Vaikka tietenkään kukaan ei kieltänyt."

Kansikuvasta sen verran, että siinä aistii mukavasti meren raikkauden ja tunnelman. Kiva kansikuvitus.
---
Helmet 2020 -lukuhaaste kohta 25: Kirjassa ollaan saarella.
Seinäjoen kaupunginkirjaston Aikamatka -lukuhaaste kohta 4: Kirja, joka sijoittuu kesään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!