28 elokuuta 2022

Tapani Sopanen: Pyörätuolisuperi!

 

Tapani Sopanen

Pyörätuolisuperi

Aikamedia, 2022

112 s.

Kansikuva: Pekka Rahkonen


Metka ja hieman lennokas kesäinen seikkailutarina, jonka päähenkilö on auto-onnettomuudessa loukkaantunut Timi. Timin paras kaveri on Roki. Rokin pikkusisko Isla on myös menossa mukana.

"Timi huokaisi ja tuijotti kesäisen taivaan  syvään siniseen. Vaikka hän oli jo hyvin hyväksynyt tapahtuneen, silloin tällöin haikeus ja ikävä täyttivät mielen. Kyynel vierähti poskelle eikä hän pyyhkinyt sitä pois. Kaiken lisäksi hän ikävöi pientä sisartaan."

Kesästä tulee kolmikolle ja heidän koirakamulleen Smigulle kuitenkin kaikkien aikojen kesä, kun he pääsevät Rokin isovanhempien mökille ja retkelle läheiselle Kotkavuorelle. Timi on nähnyt öisen unen, jossa hän on lentänyt pyörätuolilla yhdessä uljaan Kotkan kanssa ja Kotka sanoo, että hänellä on tärkeä tehtävä. Kotkan sanat siitä, kuinka ne, "joilla on puhdas sydän ja oikeudenmukainen mieli voivat kaiken" tulee  lapsille voimalause ja Timi saa ystävältään, jolle hän on kertonut unen lempinimen Pyörätuolisuperi.

Retkillään lapset näkevät mustan auton kaartelevan kylätiellä tummenetuin lasein ja lisäksi pari prätkillä ajelevaa poikaakin kuljeksivat kolmannen nuoren kanssa metsissä kysellen lähistöllä pesivästä kotkaemosta. 

Kun lapset lopulta pääsevät itse Kotkavuorelle ovat he keskellä elämänsä seikkailua mafiamiesten ja munanryöstäjien kanssa. Yllättävintä on kuitenkin poliiseille, jotka saapuvat paikalle vain keräämään "noukitut hedelmät" on mahtava Kotka, joka istuu rauhallisena Timin pyörätuolin käsinojalla.

Tapani Sopanen on tuttu kirjailija, joka kirjoitti ensimmäisen nuortenkirjansa noin 16-vuotiaana ja on sen jälkeen kirjoittanut niin faktaaa kuin fiktiotakin. Pyörätuolisuperi on hengellissävytteinen kirja, jossa hengelliset asiat kulkevat arjessa mukana luonnollisena osana elämää ilman saarnaamista ja rautalangasta vääntelyjä. Pyörätuolisuperi yhdistää aineksia lasten ja nuorten todellisuudesta, elävästä elämsätä eli todellisuudesta pieneen annokseen fantasiaa. Kerronta on sujuvaa ja sukkelaa ja tarinaan pääsee hyvin sisälle, se ottaa matkaan mukaan eikä ole tylsää. Vanhemmalle lukijalle kerronnassa on kuitenkin pieniä hyppäyksiä ja uskottavuusongelmia, ei kuitenkaan niin suuria, etteikö seikkailusta voisi silti nauttia. Oikeastaan ystäväkolmikon vaiheista jää odottamaan, josko saisi lisääkin. Unessa asioita näkevä ja pyörätuolilla lentävä pikkupoika on kiintoisa päähenkilö, jonka vaiheita olisi kiva lukea enemmänkin, vaikka tapahtumat sinänsä pysyvätkin ihan maanpinnalla. 

--

Pohjoinen 2022 -lukuhaaste kohta 20. Kirja liittyy sukupuuttoon tai uhanalaiseen lajiin

Bongataan lintuja -lukuhaaste: Kotka, Aquila chrysaetos

2 kommenttia:

  1. Ihan uusi kirjailijatuttavuus minulle. Onpas hän aloittanut nuorena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentti oli jätetty jo aiemmin, mutta minä kopioin sen ja laitoin linktyksen uusiksi, sillä annettu linkki vei omalle hallintasivulleni. Jotain häikkää ollut bloggerissa ja linkki ei siis toiminut oikein.

      Poista