02 elokuuta 2022

Taina Pyysaari: Yhden Een kesä!


Taina Pyysaari

Yhden Een kesä

Suomen Rauhanyhdistyksen keskusyhdistys (SRK), 2016

123 s.


Emmi ja Ellu ovat parhaat ystävykset. Ovat olleet leikkikoulusta alkaen. Ellu on sanavalmis tyttö, joka saa ystäviä helposti. Emmi taas hiljaisempi, harkitsevampi. Emmi ei ystävysty helposti ja oikeastaan hänellä ei ole ketään muuta ystävää kuin Ellu. Tytöt ovat peruskoulun viimeisellä luokalla. Kohta alkaisi kesäloma. Miten he sen viettäisivät. No, ainakin Suvikseen he menisivät. Yhdessä Emmiä ja Ellua kutsutaan kahdeksi Eeksi.

Alkava kesä kuitenkin muuttaa tyttöjen elämän. Ellu on menossa Ahvenanmaalle töihin ja Emmi jää yksin. Emmi alkaa pelätä. Ystävyys alkaa tuntua menneisyydeltä, ainakin siihen on tullut sävyjä, joita Emmi ei ymmärrä. Lisäksi Emmin terveys alkaa horjua. Paitsi, että häntä on vaivannut migreeni jo monta vuotta häntä alkaa huimata, hän pyörtyilee. 

Emmi on ison perheen toiseksi vanhin lapsi. Hänellä on kuusi veljeä.  

Kuinka Emmi selviää kesästä? Entä syksy ja lukion aloitus? Kesän lopulla Ellu ilmoittaa lähtevänsä Ruotsiin töihin.


Taina Pyysaaren tiivistunnelmallinen tyttökirja kertoo nuoren kasvusta, yksinäisyydestä ja ystävyydestä, mutta myös niistä tunteista, mitä kasvu tuo tullessaan. Emmi huomaa kiinnostuvansa veljensä kaverista Topiaksesta. Onko tässä jotain, vai eikö ole, hän pohtii. Olenko minä ylimääräinen vai kuulunko joukkoon? Ystävyys voi joskus yllättää tai syntyä hyvinkin jo puhevasti. Sen Emmikin saa huomata.

Yhden Een kesä oli hauska lukukokemus ja mukava kontrasti Essi Ihosen Ainoa taivas -teokselle. Siinä, missä Ainoa taivas ei uskon suhteen suonut toivoa ja lohtua, tässä teoksessa usko Jumalaan kantoi. Myös päähenkilön isä-/äitisuhde toimi. En tiedä paljoakaan eri lestadiolaissuuntauksista, mutta ilmeiseseti näissä kahdessa teoksessa on eri suuntaukset kyseessä. Essi Ihosen teos nousee esikoislestadiolaisuudesta, Pyysaaren teos sijoittuu ilmeisesti vanhoillislestadiolaisuuteen (Viittaus Suviseuroihin ja kiinnostavasti  todellisuutta kuvaavasti maininta oman kotiseutuni kansanopiston Opistoseuroihin.

Teoksen graafinen suunnittelu (Maija Holmin käsialaa) on onnistunutta ja lisää luettavuutta, mistä kiitokset. Kansikuva tukee tarinaa erinomaisesti.

Erikoismaininta tälle kuvaukselle:

Kodin turvallisuus kääriytyy ympärille kuin lämmin huopa

--

Helmet 2022 -lukuhaaste kohta 7: Kirja kertoo ystävyydestä 

Bongataan lintuja: Tässä teoksessa bongattiin myös lintuja ja nähtiin: Silkkiuikku, härkälintu ja mustarastas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!