17 kesäkuuta 2023

Heli Laaksonen: Luonnos!

 


Heli Laaksonen
Luonnos
Otava,  2022
Kuvitus: Heli Laaksonen
Graafinen suunnittelu: Piia Aho
217 s. + lähdeaineisto

"Maapallo kiertää pää kenossa Aurinkoa, yhteen lenkkiin menee vuosi. Siitä syntyvät kevät, kesä, syksy ja talvi. Aurinko pyörähtää itse akselinsa ympäri kerran kuussa .."

MITÄH! Nyt ei ole tieto oikea. Aurinkoko pyörähtää akselinsa ympäri. Ehei. Eikös se ole maa, joka pörähtää akselinsa ympäri kerran päivässä. Hieman minua myös epäilyttää "väite", että

pandat söisivät varomattomia vuohia. 

Heli Laaksosen Luonnos on rempseä luonnostelu Suomen luonnossa ja vähän muuallakin esiintyvistä ilmiöistä, eliöistä ja oloista, niin eläinkunta kuin kasvikuntakin mukaan lukien. Tekstiä värittää, tai paremminkin elävöittää  Laaksosen itsensä luonnostelemat mustavalkoiset piirrokset. 

Kyseessä ei kutienkaan ole mikään tarkka luonnonoppikirja, vaikka lopussa on pitkä luettelo käytetystä lähdeaineistosta. Takakansitekstin mukaan tämä teos on "viisas ja vitsikäs opus, jossa kaikki on kummallisesti mutta kohdillaan." Eli tiedon pitäisi olla oikein, vaikka faktassa onkin runsaasti fiktiota ja sovelluksia.

Heli Laaksonen itse teoksen lopussa, ikään kuin kirjeenä lukijoille tuo esiin: 

Kiitos kaikil innottajil ja faktantarkastajil ja kommentaatoreil! Jos joku fipaus jäi, ni harmi! Korjata sit seuravis painoksis....


Mutta onko tämä sanottu ihan vakavissaan on eri asia ja voi jäädä omaan arvoonsa. En ole Heli Laaksosen murrerunoja lukenut, mutta niiden perusteella voi kuitenkin päätellä jotain tekstin luonteesta. Tämä teos tosin on kirjoitettu yleiskielellä, mitä nyt vähän on murretta ripoteltu tekstien lomaan.

Jos ei ota tuota eka sivulla olevaa auringon kuvausta ja muutamia muita hieman epäilyttäviä kohtia, niin tämä on ihan hauska teos, säemuotoon aseteltuine teksteineen. Tätä ei kuitenkaan pidä ottaa turhan vakavasti ja mikään oppikirja tämä ei tosiaankaan ole, josta kannattasi tietoa etsiä, ainakaan ilman faktantarkistusta, vaikka esittelyt sinänsä olisivat "kummallisesti kohdillaan". 

Mainittakoon kuitenkin, että tämä lehtivihreäkuvaus oli mukavan erilailla kerrottunakin suht niin kuin asia on.

Lehdellä on pitkä tehtävälista: Ammenna lehtivihreäkauhaasi sitä, mitä juuret eivät saaneet hommattuna, ilmakehästä hiilidioksidi ja auringosta valo. Vatkaa yhteen hiilet & juurten nostama vesi. Lisää auringon energia ja vispaa kuohkeiksi sokereiksi.


J.k. Mainittakoon vielä tuosta opuksen nimestä, joka on tulkittavissa kahdella tavalla, joko luonnokseksi luonnon ihmeistä tai luonnossa olevan kuvaukseksi.


Pohjoinen 23 -lukuhaaste kohta 18: Kasveista tai eläimistä kertova kirja

3 kommenttia:

  1. Netin mukaan auringon pyörähdys akselinsa ympäri kestää 25 päivää. Olen lukenut joitain Heli Laaksosen kirjoja, mutta jossain vaiheessa kiinnostus väheni. Kiitos avauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan kuullut auringon pyörimisestä paikallaan. Kuten sanoin, tässä teoksessa on kyllä käytetty lähdeaineistoa, joten en mene sanomaan, että tietäisin paremmin. Kuu kiertää maapallon kerran kuukaudessa, mutta että auringon pyörähdyskin tapahtuisi kerran kuukaudessa, kuulostaa oudolta.

      Poista
    2. En ole tähtitieteilijä mutta minusta aurinko ja planeetat ja myös kuu pyörivät oman akselinsa ympäri.

      Poista

Älä roskaa!