13 kesäkuuta 2023

Skye Waters: Jääkarhun apuna!

 

Skye Waters

Jääkarhun apuna

Karisto, 2012

Alkuteos: The Starlight Snowdogs - The Land of Snow

Suomentanut Tuula Syvänperä

Kansikuvitus:Andrew Farley

Kannen design: HarperCollinsPublishers

Nimiölehdellä teksti tekijän moraalisesta oikeudesta tulla tunnistetuksi teoksen tekijänä.

"Innostuksen väreet kulkivat pitkin Ellan selkäpiitä, kun hän valmistautui retkeen. Koirtat lähtivät liikkeelle, ja pian ne juoksivat niin kovaa, että Ellan henki oli salpautua. Näkymät vilahtelivat hänen ohitseen ja jättivät hänen mieleensä sekavia kuvia laajasta, lumen peittämästä maisemasta. Oli kukkuloita ja laaksoja, tiheitä vihreitä metsiä ja leveä jääsohjoinen joki. Ella ei ollut koskaan ollut niin luonnonvaraisessa paikassa, missä ei ollut nykyaikaisen elämän sotkuja ja missä eläimet saivat liikkua vapaasti. Se oli samalla kertaa ihanaa ja pelottavaa."

Joskus tekee mieli lukea jotain ihan erilaista, lapsekasta ja kevyttä hömppääkin. Tämä teos oli kyllä vähän sitä kaikkea.Teoksen päähenkilö Ella löytää ystävänsä Isabellin kanssa pahvilaatikon, jossa on sinisilmäinen koiranpentu. Ilmeisimmin pentu on hylätty. Ella vie pennun kotiinsa ja pyytää saada pitää sen. Ella antaa pennulle nimen Blue. Blue ei ole mikä tahansa koira, vaan taikakoira. Eräänä päivänä se alkaa ulista ihan eri tavalla ja mennä vauhdilla Ellan yrittäessä pidätellä sitä, mutta kohta Ella huomaa lentävänsä ilmojen halki ja olevansa talvivaatteet yllään ja istuvassa reessä. Lopulta hän olevansa jossain arktisella alueella ja tapaa Taikakoirien johtajan Acerin. Ellasta tulee Taikakoiravaljakon johtaja, jonka tehtävänä on auttaa Taikakoirien avulla arktisen alueen elämää erilaisissa tilanteissa.

Tämä teos aloittaa Taikakoira-sarjan, joka on yhdistelmä lapsen arkea, todellista elämää, lemmikistä huolehtimista ja fantasiaa. Aika, jonka Ella viettää Taikakoirien kanssa seikkailemalla ei vaikuta siihen aikaan, jota Ella viettää perheensä kanssa normaalitapaan. On kuin hän ei olisi missään ollutkaan.

Uskoisin, että alta kymmenvuotiaat, eläinrakkaat lapset, erityisesti tytöt, tykkäävät tästä sarjasta. Teoksessa on eläin- ja luontosuojelullisia arvoja ja ilmastonmuutoksen vastustaminen tuntuu olevan vahvana läsnä. Fantasiaahan tämä on, vaikka puhuu myös tärkeistä asioista. Minulle tämä vaikuttaa liian tehdasmaisesti tuotetulta. Yksityiskohtia olisi kaivannut enemmän esim. miljöön suhteen. Nyt arktisesta alueesta puhuttiin aika yleisellä tasolla. Mietin myös jääkarhujen esiintymistä seudulla, missä on metsiä, ihmisasutuksissa ja täytyi hieman tutkiakin asiaa. Aihe on tärkeä ja jääkarhujen elinolot vaarassa - totta. Pienille lukijoille tämä tuodaan tässä teoksessa esille fantasian keinoin. Itse en kuitenkaan ihastunut. Jossain vaiheessa lukemista mystisyys alkoi pistellä ikävästi.

--- 

Pohjoinen 23 -lukuhaaste kohta  14: fantasia tai dystopia




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!