Erik Norlander
Älä saata meitä kiusaukseen
Alkuteos: Inled oss icke i frestelse
Suomentanut Ritva Räty
Otava, 1962
224 s.
Aloitus: Vivecan sormenpäät kiiltävän aukon huuruiseen peiliin, ja hymyili itselleen siihen, mutta tunsi palleassaan asti ettei hymy ollut aito.
Lopetus: Poljettu narsissi lojui hänen jaloissaan. Hän nosti sen ja lähti hitaasti kävelemään katua.
Päähenkilöt:
Viveca Göransson, lukiolaisnuori. Vanhemmat ovat eronneet. Viveca asuu äitinsä luona, jonne on majoittunut myös äidin miesystävä, jota Viveca ei voi sietää.
Ingela Lindström, Vivecan luokkatoveri. Uskovaisen kodin tytär. Ingelalla on pikkuveli , joka vilahtaa kerronnassa välillä ja toinen veli, joka käy raamattukoulua, mainitaan vain ohimennen. Lehtori Karpin näkökulman mukaan Ingela on "hiirimäisen epävarma. Mutta eipä tiedä. Vuodesta vuoteen hän on varastoinut uhmaa."
Hubert Henderson, eli Hubbe. Lukion viimeisellä, ylioppilastutkinto edessä. Rikkaasta perheestä. Isä johtajana jossain firmassa. Saa isältä neuvon: "Ota tytöt varovaisesti tällä lukukaudella." ja luonnehtii poikaansa, että tämä "ei voi elää ilman vapautta."
Teddy, Teodor Lagerbet. Hubertin luokkatoveri, "partiopoikatyyppi". "Teddy oli tietoinen puhtaudentarpeestaan. Tietysti se oli kompleksi, mutta kompleksithan olivat sallittuja. Ja sen synty oli helposti johdettavissa. Kotona kaikki oli huolimatonta, pölyistä, hutiloitua. Ei kovin likaista muttei koskaan raikasta. Raikas, naisellinen ja vähän hassu sana. --- ---- Viveca oli raikas.
Miljöö ja ajankuva: Ruotsalainen koulumaailma. Koulua kutsutaan Saharaksi. Tukholma. Kaupunkia ei sinänsä mainita, mutta erinäisiä paikanimiä ja katujennimiä (kuten Stureplan) vilahtelee, jotka viittaavat vahvasti tähän suuntaan. Sijoittuu ehkä 1950-luvulle. Koulupäivät alkavat virrellä ja rukouksella. Koulussa on tiukka kuri ja säännöt.
Kerronta: Ulkopuolinen kertoja, joka vie tarinaan eteenpäin vuorotellen Vivecan, vuorotellen Ingelan näkökulmasta. Suoraa kerrontaa, satunnaista dialogia. Pääpaino nuorten ajatusmaailmassa, toiveissa ja näkökulmissa.
Teema: Seksualisuuden ja viettien herääminen.
Ingelan perhe on uskovainen. Ilmeisesti, saan ainakin sellaisen käsityksen, edustaa vapaita suuntia. Suuntausta ei mainita. Tämä ei kuitenkaan ole uskonnollinen eikä hengellinenkään teos moraalipohdinnoistaan huolimatta. Ingelan ja isänsä suhde on vaikea. Äiti jää sivuun, hieman ehkä alistuva.
Jännitystä: Teddy ja Viveca ovat Taalainmaalla erämaakämpässä viettämässä lomaa, kun Teddy joutuu onnettomuuteen. Ei ole puhelimia. Lähimpään kylään kilometrien taivallus. Lumituisku, pakkanen. Viveca odottaa mökissä poikaa palaavaksi ja lähtee lopulta etsimään tätä. Kuinka käy?
Kieliopintoja:
Ranskaa: C'est un peu compliqué.
Saksaa: Es geht allesvorüber.
Englantia: I'm pregnant. Nothing to do about it. tai As a matter of fact ja begin of beguine.
Kummatusta herättää: Itsemurhaa lääkkeillä yrittäneelle määrätään penisilliiniä , ettei tälle tulisi seuraamuksena keuhkokuumetta.
Erityismaininta tälle lauseelle: Hurmion hyrskyistä oli jäljellä vain likaista vaahtoa.
Ei hassumpi teos. Kuvaa hyvin aikaansa, mutta miksei sopisi myös nykyajan arvoliberaalin ajan herättäjäksi pohtimaan arvojensa kantavuutta.
...
Pohjoinen 2025 -lukuhaaste kohta 6. Kirjassa liikutaan suksilla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti