01 tammikuuta 2025

Kirjavuosi 2024 tilastoina!

 

 

Vuonna 2024 luin 103 kirjaa ja keskeytin 16 kirjan lukemisen kesken. Tulos on, kuten kaaviosta näkee, hieman pienempi kuin vuonna 2023. Olen lukenut enemmän nais- kuin mieskirjailijoiden tekstejä. Joidenkin teosten tekijöinä on ollut sekä miehiä että naisia. Sinänsähän sillä ei ole mitään merkitystä, onko teoksen kirjoittanut mies tai nainen.


Viime vuoteen verrattuna olen lukenut enemmän käännöskirjallisuutta. Muutaman kirjan luokitteleminen kotimaiseksi tai ulkomaiseksi on ollut hieman vaikeaa ja muutama teos on ollut ulkomaisen kustantajan, joten ne ei ole olleet sen paremmin kotimaisia kuin käännöksiäkään. 

Kirjailijoita on tullut ympäri maapalloa, niin idästä kuin lännestä, elästä kuin pohjoisestakin. Ei kuitenkaan ihan niin laajasti kuin viime vuonna. Kolmen kärki on kuitenkin pysynyt samana: Suomi, Englanti ja Yhdysvallat.

Alkuperäiskieliä tarkasteltaessa on kielivalikoimakin pienentynyt. Englanti on edelleen kotimaisen rinnalla vahvasti ykkösenä. Harvinaisin kieli on ollut farsi. 



 

Genren suhteen lukutottumukset ovat pysyneet suht samanlaisina edellisvuoteen verrattuna. Julkaisuajankohtaa tarkasteltaessa on ennen vuotta 2000 ja sen jälkeen julkaistu tarjonta suht tasaista. Yllättävää on kuitenkin, että uudempi kirjallisuus on kuitenkin vetänyt puoleensa, vaikka pidän itseäni enemmän vanhemman kirjallisuuden ystävänä, kuin modernimman. Tarkastelin tänä vuonna erikseen uutuskirjojen määrää, mikä oli n. 21 % vuoden 2000 jälkeen julkaistuista teoksista. Uudempi kirjallisuus on verrannollinen kirjastokäynteihin. Mitä enemmän pääsen käymään kirjastossa, sitä enemmän luettavaksi löytyy uudempaa kirjallisuutta. Jos kirjastoon ei syystä tai toisesta pääse, niin turvaudun omien hyllyjen tarjontaan eli vanhempaan kirjallisuuteen.



...



Kustantamoja on niitäkin monenlaisia, pieniä ja suuria. Lukutottumuksissa suuret "jyräävät". Tämän vuoden kärkikolmikko on: WSOY, Otava, Karisto kun viime vuonna kolmen kärki oli Otava, WSOY JA Tammi.

Profaanien julkasijoiden osuus kustantamoista on merkittävä,vaikka haluankin pitää myös kristillistä kirjallisuutta esillä. Ulkomainen tässä grafiikassa tarkoittaa sitä, että en ole osannut arvottaa ulkomaisia kustantajia. 

Ja minne kaikkialle tarinat ovatkaan vieneet. Maailmanympärimatkailu käy lukemalla paljon helpommin, mutta kyllä se olisi mukava joskus päästä ihan fyysisestikin tutustumaan niihin kiehtoviin paikkoihin, joita kirjoissa esitellään.


 
 
Tilastoon on päässyt vain ne kirjat, jotka olen lukenut loppuun. Kaikista en ole postannut. Lukemani kirjat ovat olleet tasaisen hyviä, Ihanaksikin olen luokitellut kaksi teosta. Kummallista, että en yhtään muista, mikä se toinen ihanuus olisi ollut. Toinenhan on tietysti Montgomeryn Sateenkaarinotko. No, hieman katsastettuani mitä sitä onkaan postattu, niin ehkä se on sitten Johanna Spyrin Dorista kertova tarina. Pitäisi kai laittaa postaukseen tunnisteeksi "ihana", jos sellaisen teoksen lukee.  Viime vuoteen verrattuna tänä vuonna en määritellyt yhtään lukemaani kirjaa karmeaksi, mutta ei hyviä oli muutama. Teoksen määrittely hyväksi tai keskinkertaiseksi on hieman kuin piirtäisi veteen viivaa, mutta kyllä siinä jonkinlainen jännite kuitenkin on.

Tällaista siis tänä vuonna. Uusi vuosi, uudet maailmat tai sitten palataan johonkin tuttuun paikkaan - viihtyisään.

 

4 kommenttia:

  1. Nuo tilastot ovat mielenkiintoisia. Itse en niitä jaksa tehdä, mutta varmasti on kiinnostavaa verrata tilastoja edellisiin vuosiin. Olet ollut mukana monissa haasteissa. Minä en ole ollut mukana haasteissa lainkaan useaan vuoteen. Nyt tartuin aakkos- ja dekkarihaasteeseen. Hyvää alkanutta vuotta ja antoisaa lukuvuotta!

    VastaaPoista
  2. Hienot tilastot ja olet ehtinyt lukea paljon! Hyvää alkanutta kirjavuotta 2025 🤗.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, ihania lukuhetkiä ja muutenkin mukavaa vuotta 2025.

      Poista