sunnuntai 24. joulukuuta 2017

Anni Korpela: Kesä kuin uni!


Anni Korpela
Kesä kuin Uni
Päivä Oy, 1990
204 s.

Alkulause: Äiti! Äitiii!!! Älä putoa sinne - älä - ! Äitiiii...
Loppulause: Sydän kilkatti rinnassa yhtä ja samaa; niin kuin mekin anteeksi annamme - annamme - annamme - annamme kaikki.

Kesä kuin uni on kertomus Ringasta, melkein 13-vuotiaasta Pohjoisen tytöstä. Hän on muuttanut äitinsä kanssa Torniosta Helsingin seudulle. Ystäviä hänellä on vain yksi - Minttu. Mintun isä on herätyssaarnaaja, äiti pitää kukka- ja lahjatavaraliikettä. Ringan äiti on alkoholisti. Isää Ringalla ei ole ja isästä ei puhuta. Äiti sulkee  suunsa tiukasti, kun tulee puhe isästä. Ringalla on taiteellisia lahjoja ja mielikuvitusta. Isänkaipuussaan hän kuvittelee uni-isän, Uni-Uulan. 

Sitten tulee kesä ja Juhannus. Minttu kapinoi vanhempiaan vastaan ja 'alkaa aikuiseksi'. Yksi pyörähdys Mintun kanssa alkoholinhuuruiseen diskoon laittaa Ringan ja Mintun ystävyyden koetukselle. Ringa ei tykkää, mutta Minttu ajautuu porukoihin ja lähtee Juhannuksena lavalle sitä vastoin, että lähtisi vanhempiensa mukana hengellisille juhannusjuhlille.

Paitsi Ringan ja alkoholistiäitinsä suhdetta kirjassa kerrotaan Ringan ystävän Mintun tarinaa. Juhannus on molemmille käänteentekevä. Ringa ystävystyy äitinsä vuokraemännän Martan kanssa, Minttu joutuu kolariin ja siitä kolarista seuraa, että Ringa tutustuu Semiin. Nuoreen poikaan, joka on apuna Mintun äidin kukkakaupassa, kun tämä valvoo tyttärensä vuoteen äärellä sairaalassa.

Jossain määrin kirjassa on ennalta-arvattavuutta, mutta ei niin, että se liikaa häiritsisi. Kirja on raikas ja elämänmakuinen. Hengellisyys ei ole liian päällekäypää ja yksi kirjan teema onkin hengellinen  ylilyöntisyys. Toki hengellisillä arvoilla on tärkeä roolinsa tässä tarinassa.

Ringa on nuori taiteilijan alku ja niin  kuin taiteessa valo ja varjot luovat kuvan, niin varjoista ja valosta on Anni Korpela sanoillaan luonut teoksen, joka jää puhuttelemaan ja jättää hyvän mielen lukumuistiin. Mukavilta ja kielellisesti uusilta minulle maistuvat myös ne muutamat sanamuodot , joista mietin, onko ne Lappiin liittyvää murretta vai kirjailijan omaa murretta, mainittakoon esimerkiksi hurjastella sanan muoto hurjii.
...
Helmet lukuhaaste 2017 kohta 1: Kirjan nimi on mielestäsi kaunis.
100 suomalaista kirjaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.