06 maaliskuuta 2019

Liisa Vuoristo: Silta joen yli!

Liisa Vuoristo
Silta joen yli
WSOY, 1966
151 S.





Alkulause: "Oli kahdeksan vuotta siitä kun isä lähti."
Loppukappale: "Poika nyökkäsi tyytyväisenä ja pani kätensä Saaran käteen. Tyttö tarttui toistakin poikaa kädestä ja meni heidän kanssaan sisälle keltaiseen taloon."

Päähenkilö: Saara

Saara on oppikoululainne. Ensimmäiset luvut ovat vain satunnaisia episodeja Saaran elämässä.Varsinaisen yhtenäisen kerronnan alkaessa Saara on keskikoulun viimeisellä luokalla. Hän ei jatka opintoja lukioon tai muualle, vaan menee myyjäksi Osuusliikkeeseen.

Saaralla on kaksosveli Sakari, lyhyesti vain Saku. Saaran isä on lähtenyt ja mennyt yhteen toisen naisen kanssa. Saara on jotenkin selvinnyt tilanteesta, mutta kaksosveli Saku, joka on katsonut isän lähtöä talon katolta ei voi unohtaa ja antaa anteeksi. Hän ei halua kuulla mitään isästään, kun Saara kertoo nähneensä tämän.

Miljöö:Tehdaspaikkakunta. Maaseutua tai jos ei ihan maaseutua niin  jossain maaseudun ja kaupungin välimaastossa.Talo, jossa Saara asuu on ilmeisesti jonkinlainen puutalo, jossa asuu useita perheitä. Sakun kaveri Timo asuu naapurissa ja yläkerrassa asuu vanhempi rouva, joka on ompelee Saaralle mekkoja.

Timo muuttaa Helsinkiin ja perheen tilalle tulee perhe Salonen. Heillä on tytär Sirkka,

"Tytön hiukset olivat tummat, harvinaisen kankeat, ja ne riippuivvat olkapäille. Mutta ei Saara tukkaa katsonut,tytön silmät ne olivat sellaiset, ettei niitä voinut olla tuijottamatta: toinen oli sininen, toinen ruskea. Huomatessaan Saaran katseen toinen naurahti.
-Katso vaan rauhassa! Ne loppuivat kesen, kun oli juuri paras jouluruuhka. Minä näet synnyin jouluaattona. Täytyi sen tähden ottaa eri paria."

Sirkan kanssa Saara lähtee ensimmäisiin tansseihin. Timokin on tullut jonkun tehtaan korjausryhmän kanssa paikkakunnalle ja Saara tuntee vetoa tähän. Saara kuitenkin miettii, mistä sen tietää, sen oikean rakkauden?

Lopulta Saaran ja  Sakun isä palaa kuvioihin. Hänen uusi naisensa on kuollut ja heille on jäänyt pienet lapset. Isä pyytää neuvottomana apua exältään ja erityisesti Saaralta. Saara on valinnan edessä. Jatkaako Osuusliikkeessä vai mennäkö isälle lastenhoitajaksi?


Lause, jostaerityisesti pidin: "Polku sulki kulkijan lämpimään hämäräänsä."

Teemoja: Nuoruus, kasvu, avioero, vastuu, rakkaus

Ei yhtään hullumpi ajankuva, nuoruudenkuvaus.
...

 Pieni Helmet 2019 -lukuhaaste kohta 7: Kirjassa on kaksoset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!