13 helmikuuta 2021

Kaarlo Nuorvala:Laulajatyttö kiertueella!

Kaarlo Nuorvala

Laulajatyttö Kiertueella

Tyttöromaani

Kansankirja, 1946


Kirjan alkulause: Elämä on perin merkillistä

Kirjan loppulause:Aulikki hymyili onnellisena

Kirjan päähenkilö: Aulikki on nuori koulua käyvä neitonen. Ikää ei mainita. Hän asuu isänsä kanssa, joka ilmeisesti on jonkinlainen taiteilija. Äidistä ei puhuta mitään. Aulikki haaveilee taiteilijan urasta, ei taidemaalarin, vaan laulutaiteilijan urasta. 

Aika: Eletään sotavuosia. Aulikki käy laulamass sotilaille järjestetyissä juhlatilaisuuksissa.

Kerronta: Tarinan kertoja on kaikkitietävä ulkopuolinen, joka johdattelee tarinaa eteenpäin, milloin pienellä vakavuudella, milloin ylenpalttisella huumorilla, niin että tämä lyö välillä hieman yli ja koen tilannetta lukiiessani itseni jo hieman vaivautuneeksi.  

Miehekästä ja naisellistako? miehekkään älyttömään mutta tyttömäisen riemastuneena

Miljöö: Kerronnassa on monia manintoja todellisiin taiteilijoihin ja kirjailihihin.  Miljöökuvauksessa eletään Helsingin kaduilla, kulkien muun muassa Turuntietä Taka-Töölöön tai Seurasaarentielle.

Tapahtumista: Aulikki siis käy laulamassa sotilaille, siinä ohessa hän auttaa koulutoveriaan, joka haaveilee tanssijanurasta, mutta jonka perhe on köyhä. Perheen isä on sairaalassa ja tytön äiti ja isosisko elävät kuin eivät köyhiä olisikaan. Tämä perheenauttamisjuttu taas on kuin satua. Näin hyvin ja onnellisesti (surun keskellä onnellisesti) voi käydä vain kirjoissa.

Elämänohje: Arvostaan huolehtiva ja kunniastaan kiinnipitävä tyttö ei koskaan alistu olemaan pelkkänä leimasintyynynä, jota kuka tahansa saa käyttää.

Silti, koska tämä on vain yksi osa moniosaisesta Laulajatyttö-sarjasta voisin lukea niitä muitakin osia, ihan vain uteliaisuudesta. Tämän resukappaleen sain blogiystävältä muiden vanhojen kirjojen kera. Kiitokset siis hänelle, sillä ei tämä ihan kehno kirja ollut, tässä oli takana kuitenkin ihan hienoja ajatuksia ystävyydestä ja reiluudesta ja siitä todellisesta elämän onnesta.

---

Kirjan Kannet Auki -lukuhaaste kohta 15: Lue kanneton kirja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!