tiistai 23. marraskuuta 2021

Tove Jansson: Kuka lohduttaisi Nyytiä?

 


Tove Jansson

Kuka lohduttaisi Nyytiä

Alkuteos: Vem ska trösta Knyttet

Suomentanut Kirsi Kunnas

WSOY, 2002 (16. painos)


Tämän kivan ja upeasti piirretyn kuvataidekirjan päähenkilö on Pikku Nyyti Nyytiäinen, joka "ihan yksin asui taloaan". Oi kuinka ihanan kuvaavaa ja koskettavaa on Kirsi Kunnaksen riimittelevä suomennos Tove Janssonin tekstistä. Ja Tove Janssonin kuvat ovat nekin kaikessa kaameudessaankin, yön synkkyydessä paljon puhuvia. Pikku Nyyti Nyytiäinen lähtee yksinäisyydestään taivaltamaan pois yksinäisyydestään, löytää pulloviestin jossa toisen yksinäisen ja pelokkaan, Tuitun, viesti saa hänet ajattelemaan muitakin kuin omaa yksinäisyyttään. 

Teos on alunperin ilmestynyt 1960-luvulla ja voi sanoa, että tämä on hyvin 60-lukulainen teos, mutta myös hyvin ajaton.

---

Porin lukuhaasteeni kohta 2: Kirjassa on onnellinen loppu


6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tämä on kyllä mainio teos. Nyt tekisi mieli tutustua siihen toiseenkin kuvakirjaan: kuinkas sitten kävikään. Olen ehkä sen joskus nähnytkin, mutta uusintakatsaus ei olisi huono juttu.

   Poista
 2. Pitäisi kyllä lukea näitä Janssonin kirjoja. Tämäkin kuulostaa ihanalta. Näin marraskuussa mielessäni on ollut Muumilaakson marraskuu, mutta en ole muistanut etsiä sitä kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole lukenut muumi-kirjoja, tiedän muumit vain televisiosarjana. Nämä kuvakirjat ovat kiinnostavia, koska näissä yhdistyy Toven teksti ja taide.

   Poista
 3. Tämä on aivan ihana! On jäänyt lapsuudesta vahvasti mieleen.

  VastaaPoista
 4. Aino, kun olin tavannut elämäni miehen, kaikki meni uusiksi. Ensimmäinen kirja, jonka hänelle ostin oli juuri tämä. Siksi vieläkin olen hänelle silloin tällöin Tuittu! Ihanat kuvatkin♥

  VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.