05 lokakuuta 2022

Patrick Modiano: Jotta et eksyisi näillä kulmilla!

 Patrick Modiano

Jotta et eksyisi näillä kulmilla

Alkuperäisteos: Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier

Suomentanut Lotta Toivanen

WSOY, 2015

135 + 1 s


Olen aiemmin lukenut Modianolta Dora Bruderin, josta pidin paljon. Tämän vuoksi uskaltauduin lainaamaan Modianoa uudemmankin kerran. Jotta et eksyisi näillä kulmilla on hyvin erilainen teos kuin Dora Bruder. Teoksen päähenkilö Jean Daragane, jonka puhelin soi neljän aikaan iltapäivällä. Daragane ei oikein pidä soittajan äänestä. Se kuulostaa hänen korviinsa veltolta ja uhkaavalta. Soittaja haluaisi tavata Daraganen, koska on löytänyt tämän muistikirjan, jonka muuan nimi on osunut soittajan silmiiin ja tämä haluaisi saada tietää henkilöstä enemmän. Daragane suostuu tapaamaan soittajan, tosin hieman vastahakoisesti. Tapaaminen vie Daraganen muistikuvien sokkeloon ja muistojen polulle aina lapsuuteen.

Teos on mielenkiintoinen, sitä lukee kuin ainakin dekkaria, mutta dekkarista ei kuitenkaan ole kysymys. En tiedä, onko historiastakaan, elämänkerrallisesta aineksesta, sillä lukijana olen itsekin sellaisessa sokkelossa, että lopulta en tiedä, mitä järkeä tässä kaikessa on. Loppukin on kaikkea muuta kuin selkeä. Ei tämä silti huono teos ole. Tämä on hyvin kirjoitettu ja pistää mietteliääksi ja kysymään, mitä kirjailija on halunnut teoksellaan sanoa? Onneksi takakansiteksti avaa tätä problemaattista kysymystä, sillä siellä tuodaa esille, kuinka muistikuvat ovat "sumeata aluetta".Jotta et eksyisi näillä kulmilla teoksen päähenkilö Daraganekin saa huomata, että on vaikea laatia elämstä johdonmukaista kertomusta. 

Teos vaikuettaa siis dekkarilta, mutta jättää kaikki solmut avaamatta. Lisäksi siinä hämmentää vuosiluvut. Onko tapahtumista aikaa neljäkymmentä vai viisitoista vuotta? En tiedä, mitä ajattelisin. Hämmentävä teos. Sen verran kiinnostava kirjailija Modiano kuitenkin on, että voisin ajatella lukea häneltä vielä muutakin. Tämänkin teoksen voisin hyvinkin lukea uudemman kerran. Sen verran kiehtovati kirjailja tarinaansa ja musitikuvien virtaa vie eteenpäin.

...

Teoksen ovat lukeneet ja sen syvällisyyttä pohtineet myös ainakin seuraavat bloggarit:

Reader, why did I marry him?

Tarukirja

Lumiomena

 Jokke

5 kommenttia:

  1. Pidin tämän kirjan kerroksellisuudesta ja unenomaisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tosiaan on jotain unille ominaista viehättävyyttä.

      Poista
  2. Kuulostaa kiinnostavan arvoitukselliselta. Minäkin voisin tutustua Modianoon joskus.

    VastaaPoista
  3. Muutaman kirjan olen lukenut Modianolta, mutta en tätä.

    VastaaPoista

Älä roskaa!