22 lokakuuta 2022

Kim Thúy: Em Rakasta!

 

Kim Thúy

Em Rakasta

Alkuperäisteos: Em

Suomentanut Marja Luoma

Gummerus, 2021

123 s.


Pieni ja ohut teos. Luvut lyhyitä, ilmavia, kerronta jaarittelematonta, selkeää. Se kerrotaan, mikä on olennaista, mikä tapahtui, mitä seurasi. Rivien väliin jää paljon tyhjää, tilaa ajatuksille, tunteille, jotka nousevat sieltä kerronnan maaperästä. Ilmavuudessaan ja lyhykäisyydessään tämä teos on silti hyvin raskas, painava. Sota ei koskaan ole kevyttä, vaikka päätöksiä voidaankin tehdä kevyesti. 

Tämä teos kertoo Vietnamin sodasta ja siitä, mitä kaikkea se sai aikaan. Sodan mielettömyyden taustalla kasvaa kuitenkin rakkaus, toisesta välittäminen.

En ole juurikaan tiennyt Vietnamin sodan taustoista, vaikka sen maailmanpoliittinen merkitys onkin ollut tietoisuuteni reunamilla. Tämä oli melkoisen järkyttävä teos, mutta avasi historiallista kontekstia. Tosin ajallinen kulku hieman hämärtyi paikka paikoin eikä tämä täysin vaikuta kronologiselta teokselta, vaikka henkilöiden suhteen teos kulkee suurin piirtein sukupolvesta toiseen. Ensin on Aleksander ja Mai, sitten syntyy Tam, Em. Jossain kohtaa kuitenkin nykyaika ja menneisyys, ainakin minun mielessäni, sulautuu  yhdeksi ja mietin, mitä aikaa tässä eletään. Ollaanko vielä 70-luvulla? Mietin myös ovatko teoksen henkilöt fiktiivisiä vai todellisia. Tässä on kuitenkin vahva historiallisuus läsnä ja todellisuuden kuvaus. Minun täytyi hieman googlailla teoksen historiallisia yksityiskohtia, kuten My Lain verilöyly ja Babylift, joista en tiennyt mitään. En tiedä, olenko yhtään parempi ihminen, kun nyt tiedän, mutta tiedän, että tämä ei ollut mikään turha teos luettavaksi.

Suomi-bongaus:

Koska William ei enää poistunut kattohuoneistostaan hän palkkasi Emma-Jaden matkustelemaan maailmalla ja kertomaan kokemuksistaan --- --- Suomessa järjestetystä kongressista, jonka aiheena oli jäätikköjen sulamisen seuraukset, erityisesti vapaaksi päässeet, tuhansia vuosia vanhat virukset ja bakteerit.

--

Kirjallinen maailmanvalloitus: Vietnam

1 kommentti:

  1. Minä en oikein lämmennyt. En jotenkin edes päässyt asioista kunnolla kärryille, vaikka kirja ohut onkin. Se oli kyllä mukavaa, että ylipäänsä tuli luettua jotain Vietnamin historiasta.

    VastaaPoista

Älä roskaa!