17 lokakuuta 2022

Salme Setälä: Salaseura S.H.T.S.

 

Salme Setälä

Salaseura S.H.T.S.

Otava, 1941

151 s.

Päähenkilö Sirre (lempinimi Siiristä) on yhteiskoulun 3B-luokalla. On syksy, koulu juuri alkanut, aurinko paistaa ja Sirre unelmoi kesästä, kun pitäisi seurata matematiikan opettajan puhetta ja opetusta. Sirre keksii idean ja kirjoittaa pulpettipostia jonka saajana on Sipi, Nappe, Mirr, Kalle (ei ole poika, vaan Karoliina-niminen tyttö) ja  Lippi. Posti kulkee hyvin eteenpäin, kunnes se eksyy Massi-nimiselle henkilölle, jota Sirre ei voi sietää. Opettaja huomaa, että Massin käsissä on jotain, ja käskee tuoda sen, mutta Massipa syö rutistuneen paperin, jota pidetään jalona tekona. 

Salaseura S.H.T.S on vanhempaa tyttökirjallisuutta. Sen aihe on kuitenkin hyvin ajankohtainen. Kuinka päästä porukkaan mukaan? Massia ei huolita luokan tyttöporukkaan, sillä tämä oli kummallinen. Hyväpäinen, ajattelevainen, mutta niin erilainen. Massilla on tummatukka ja ruskeat silmät, kun kaikilla muilla tytöillä on vaaleat hiukset ja siniset silmät. Sirre ei voi sietää Massia ja vaikka muista tytöistä joku puhuu Massin puolesta, niin tätä ei oteta mukaan Salaseuraan, joka perustetaan ja jonka tarkoituksena on tehdä salaisia hyviä tekoja. Ei ikinä tätä otettaisi mukaan, sillä Sirren mielestä se on raivostuttavaa, kun joku on erilainen kuin koko muu luokka. Ja Massi oli erilainen. No, draaman kaari nousee korkealle Esan synttärijuhlissa, johon nuo kuusi tyttöä vaaleina ja sinisilmäisinä pukeutuvat sinisiin asuihin. Sekin oli niin outoa, kun Massi sanoi pukeutuvansa punaiseen asuun. Eihän se käynyt, kun kaikilla muilla oli sinistä. Massi etsii äitinsä pieneksi käyneen sinisen leningin ja harsii sitä vielä pienemmäksi ja lähtee se yllä kutsuihin, jossa Esa sanoo että punainen olisi pukenut tätä paremmin. Nyt sinä olet ruma. Eikä siinä kaikki. Massin harsimiset repeää ja kaikki nauravat hänelle.Sitten on kevät ja luokka tekee veneretken. Sirre putoaa veteen ja Massi pelastaa tämän, mutta sairastuu vakavasti vilustuessaan vähissä vaatteissa.

Tässä on pieniä todellisuusongelmia. Oliko luokassa muita tyttöjä kuin nuo kuusi + Massi? Tarinassa puhutaan myös muutamasta pojasta, erityisesti Esasta, joka katselee Massia kiinnostuneena. Mutta siis se, että kaikki tytöt paitsi yksi olisiva vaaleita ja sinisilmäisiä? Kaikilla sinistä päällä. Kuulostaa vähän yliampuvan yhtenevältä, vaikka teema sinällään on ihan uskottava: poissulkeminen porukasta.

 Ei tämä huono kirja ollut, vaikka onkin melko vanha teos ja ajankuva on mikä on. Kieli on kuitenkin nuorekkaan notkeaa, ei siis täysin kirjakielistä. Joitain pieniä ilmaisullisia seikkoja, jotka saavat kohottamana kulmia ja miettimään porukan välistä dialogia ja tapoja tuoda asioita esiin. Kieli saattaa muuttua ja ilmaisut, mutta nuoruuden tunnot tuntuvat olevan ajattomia, jos minä mitään asioista ymmärrän. Kulmia kohotin myös kun porukka leikki laiva on lastattu leikkiä ja oltiin J-kirjaimessa ja mainittiin, että "laiva on lastattu juutalaisilla". Se  kolahti, varsinkin kun olin juuri lukenut holokaustia käsittelevän teoksen. Jotenkin se tuntui oudolta, sillä tässä ei ollut mitään ajallisesti aiheesseen liittyvää, poliittisesti näkyvää tematiikkaa, vain koulutoveruutta ja sen esille tuomia haasteita. No, teos on kyllä ilmestynyt ajankohtana, jolloin aihe oli tapetilla, mutta kun tässä ei edes ollut mitään sotaan viittaavaa. Eikä Massiakaan, vaikka olikin tummatukkainen esitelty juutalaisena. Se oli siis J-alkuisenakin aivan irrelevantti maininta.

---

Helmet 2022 -lukuhaaste kohta 47.-48. Kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun, joista tämä on siis ensimmäinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti