08 heinäkuuta 2023

Erkki Lahti: Vain koira kaverina!

 

Erkki Lahti

Vain koira kaverina

Myllylahti, 2023

175 s.

Aloitus: Äitienpäivän aamu oli kaunis, aurinko jo korkealla ja järvenpinta peilityyni, kun meloin verkoilta rantaa kohti.

Kahdeksantoista lyhyttä tarinaa, jossa suomalainen luonto näyttää parhaimman puolensa yksinäiselle erämiehelle koiransa kanssa. Välillä seuraakin löytyy ja tarinoitsija toinenkin. Hieman erikoisempi ja historiallisena juonteena uteliaisuutta kutkuttava on tarina Fritz Remmlerin kotkat. Tarina saksalaisesta miehestä, joka ennen ja sodan (II maailmansota) asui jossain Kainuun seutuvilla ja metsästi susia kotkien avulla. Ilman tätä historiallista kertomusta novelleissa käsitellään mm. telkkäpoikueen  kuoriutumista ja vesillelähtöä, teeren ja riekonmetsästystä ja minkkien kalavarkkauksia. Suurimmaksi osaksi ollaan kuitenkin kalavesillä. 

Kerronta on sujuvaa ja luontevaa erämiehen arjen kuvailua, hieman sivutaan kotioloja, perhettä, muistellaan aiempia vaelteluja pojan kanssa. Uskottavaa kaikin puolin. No, kyllä minä hieman jäin mietteliääksi tässä kohtaa:

Sisälle palattuani kaadoin kahvipannuun vettä ja sytytin keittimen. Nosteltuani eväitä pöytään jäin istumaan pöydän ääreen ja odottamaan veden kiehumista, samalla ulos järvelle katsellen. Pian silmäni erottivat rantavedestä pari tuikkirengasta. Niiden hävittyä ilmestyi viereen uusia... ja taas uusia. Pinnassa ui kaloja. Loputkin unet karisivat silmistäni, kun seurasin kalaparven liikkuvaa ruokailua rantaviivan tuntumassa.

Täytyy todella olla hyvä kaukokatse, jos pystyy ikkunasta näkemään rantaveden pikkukalojen pyörteilyn. No, en tiedä, kuinka kaukana asumus oli rantaviivasta...

Myös sääolot pistivät mietteliääksi

Aprillipäivä oli jo ovella, kun viimein lähdin käymään järvellä, joka oli syrjäisen sijaintinsa vuoksi minulle entuudestaan vieras. Keskipäivä oli jo takana - olin kuullut siian syövän iltapäivällä josku hyvinkin - viritellessäni välineitä tuulisella jäällä. Kairasin heti ensimmäiseksi useita avantoja valmiiksi välttääkseni arkojen siikaparvien pelottelua enää myöhemmin.

Kyllä näitä luki iltasella ihan mielenkiinnolla. Omiin lukutottumuksiini hieman erilaista vaihteeksi.

Oudompaa sanastoa: mormyska

--


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!