02 syyskuuta 2023

Marian Hostetler: Aavikon armoilla!


Marian Hostetler

Aavikon armoilla

Alkuteos: African adventure

Suomentanut Tytti Träff

Ristin Voitto, 1979

127 s,

Aavikon armoilla kertoo amerikkalaisperheestä, jossa isä on maatalouden opettaja kristillisessä korkeakoulussa, äiti on piirustuksenopettaja. Lapset Denise on 9-vuotias. Hänellä on pikkuveli Pete. Denise on tarinan minäkertoja. 

Eräänä päivänä aterialla isä alkaa puhua siitä, kuinka kaikkialla ei ole yhtä hyvä tilanne, ihmiset näkevät nälkää. Hän haluaa tehdä jotakin asian hyväksi. Perhe lähteekin kehitysaputyöhön Tsadiin. Isän on tarkoitus olla mukana maanviljelysprojektissa ja äidin ala on naisten käsityöt. Denise ei ole oikein innostunut jättämään kotikaupunkiaan, Illoinoin Grovetownia. Teoksen alkupuheessa kirjailija tuo esiin, että paikannimet on keksittyjä lukuunottamatta Tsadin pääkaupunkia.

Tsadissa perhe asettuu vähitellen. Jonkin verran tulee tarinassa otetaan kantaa lähetystyön ja kehitysaputyön eroon. Denisen perhe on lähinnä kehitysaputyössä. Isän mielestä ensin on ravittava fyysinen keho, jotta pystyisi ottamaan vastaan evankeliumin.

Eräänä päivänä Denise lähtee mukaan, kun George-niminen lentäjä lähtee viemään viljaa vaikeakulkuiseen paikkaan. Vilja ei kuitenkaan pääse perille, kun lentokoneeseen tulee jotain vikaa ja Georgen täytyy tehdä pakkolasku aavikolle. George ja Denise selviytyvät ja suuntaavat läheiseen kylään saadakseen apua, mutta joutuvat keskelle kapinallisjoukkoa, jota johtaa ranskankielinen mies. 

Kapinalliset ovat pohjoisen alueen muslimeja, ja heidän tarkoituksensa on panttivankien avulla kiristää hallitusta myöntämään heille virkoja, jotka pääsääntöisesti on annettu etelän tsadilaisille, joissa on vanhojen heimouskontojen kannattajia, osan ollessa kristittyjä.

George ja Denise pääsevät kuitenkin karkuun kun alkaa sataa.

Päästyään takaisin kotiin, Denise joutuu uuteen seikkailuun kristittyjen retkellä, jossa keskustellaan, kuinka heidän pitäisi suhtautua jondo-leireihin, ja heimorituaaleihin. Sotilasjoukko tulee paikalle ja vangitsee nuoret, Denisen mukanaan. Sitten kuitenkin auto juuttuu kiinni mutaan ja sitä irrotettaessa Denise hivuttautuu lähestyvän kauppamatkueen joukkoon, joka auttaa hänet piiloutumaan. 


Teoksessa on upea mustavalkokuvitus. Valitettavasti tekijää ei mainita. Yksinkertaisesti, lapsille suunnattu teos, joka avaa lähetystyön ja kehitysaputyön haasteita. Kirjailija on itse työskennellyt Tsadissa kesällä 1974.

"On paljon helpompi haluta auttaa kuin todella tehdä jotain sellaista, mikä auttaa."

--

Kirjallinen Maailmanvalloitus : Tsadi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!