31 joulukuuta 2023

Vuosi 2023 lukemiset tilastoina!

Luin 135 kirjaa, kesken jätin 16 kirjaa. Kaikista lukemistani teoksista en ole postannut. Lukemistoni koostui  51:n eri kustantajan kirjoista. 


Eniten edustettuina olivat Otava 18, WSOY 16, Tammi 13 ja Gummerus 10. Hengellisistä kustantajista eniten olen lukenut Aikamedian 9, entisen Ristin voiton  4 kirjoja. Lukutilastossa huomattavaa on, että myös pienempiä ja uudempiakin kustantajia on päässyt listalle suurien rinnalla.

Otava 18, WSOY 16, Tammi 13, Gummerus 10, Aikamedia 9, Karisto 6, Ristin Voitto 4. Atena 3, Into 3, Like 3, Minerva 3, Teos 3, Bazar 2, Kirjapaja 2, Sitruuna 2, Valistus 2, Warelia 2, Ajatus-kirjat 1, Aula&Co 1, Avain 1, Aviador 1, AXRmusiikki 1, Basam books 1, Bayard jeunese 1, Edistys 1, Harper&Collins 1, Karjalais-Suomalainen SNT valtion kustannusliike 1, Kansan Raamattuseura 1, Kieletär 1, KKJMK 1, Kumma 1, Länsirannikko 1, Myllylahti 1, Mäkelä 1, Omakustanne 1, Partuuna 1, Pilot 1, Päivä 1, Saga Egmont 1, Sahlgen 1, Sammakko 1, Savukeidas 1, Siltala 1, Suomen lähetysseura 1, Suomi 1, Aura 1, Ulkomainen kustantaja 1, Uusi Tie 1, Vastapaino 1.

 

Teoksista oli profaania 114, kristillistä 19 ja kaksi ulkolaisen kustantajan julkaisemia.

Genreltään aikuisten kaunokirjallisuus ja lasten- ja nuortenkirjallisuus olivat suht tasoissa. Kolmanneksi eniten olen lukenut elämänkerrallisia, todellisuuteen pohjautuvia teoksia. 


Kun tarkastelee lasten- ja nuortenkirjallisuuden osuutta hieman tarkemmin, niin tyttökirjojen (17) osuus on suht tasoissa muiden (18) kirjojen kanssa. Muissa kirjoissa on kaikki ne kirjat, joita ei ole voinut selkeästi luokitella joko tyttö- tai poikakirjoiksi. Puhtaasti poikakirjoiksi olen luokitellut kaksi, yhden lasten tietokirjan luin, ja yhden satukirjankin tulin lukeneeksi. 

Tykkään lukea vanhempaa kirjallisuutta, mutta nyt yllätyksekseni huomasin, että olenkin lukenut suurimmaksi osaksi uudempaa, se on 2000-luvulla tai sen jälkeen julkaistua kirjallisuutta. Tähän on varmaankin vaikuttanut kirjastojen uutuuskirjojen esillä olo ja blogisuosituksista esille noussut kiinnostus. Ei silti. Jos laskee ennen ja jälkeen 1950-luvun julkaistut teokset niin uudempi ja vanhempi kirjallisuus on kyllä aika tasoissa.

Kirjailijan kotimaan mukaan edustajia oli kahdestakymmenestä viidestä eri maasta. Harvinaisin löytyi Färsaarilta.

Ei tietoa 2, Albania 1, Australia 3, Belgia 2, Englanti 8, Färsaaret 1, Hollanti 2, Irlanti 1, Israel 1, Italia 1, Japani 3, Kanada 1, Latvia 1, NL 1, Norja 2, Ranska 3, Ruotsi 6, Saksa 2, Suomi 70, Sveitsi 3, Tanska 3, Ukraina 1, Vietnam 1, Viro 1, Yhdysvallat 15. 


 

Kielellisesti edustajia oli kuusitoista.Yhden ranskankielisen kirjan luin käännösohjelmaa avuksikäyttäen ja englanniksikin taisin ainakin yhden kirjan lukea. Harvinaisin kieli listalla on fääri. 


Eniten olen lukenut naiskirjailijoiden kirjoja, mutta miestenkin osuus on aika hyvä. Ei tietoa pitää sisällään myös virheet tilastoinnissa.


Ja mihin kaikkialle kirjat ovat sitten vieneetkään.Näyttää siltä, että maailmaa on kierretty ristiin rastiin. Suomi on ollut hyvin edustettuna 47:llä teoksella.Yhdysvallat on kakkosena ja Ranska ja Saksa kolmosena, jos ei ota huomioon tuota vaikeasti määritellyt osuutta.

Albania 1, Australia 2. Bangladesh 1, Egypti 1, Englanti 1, Formosa 1, Färsaaret 1, Hollanti 4, Intia 1, Israel 8, Italia 1, Itävalta 2, Japani 4, Kanada 2, Kenia 3, Kiina 3, Korea 1, Lappi 1, Latvia 1, Nepali 1, NL/Venäjä 5, Norja 3, Pohjoisnapa 1, Puola 8, Ranska 10, Ruotsi 6, Saksa 10, Siam 1, Slovakia 2, Suomi 47, Sveitsi 3, Tanska 3, Tsad 1, Ukraina 2, Unkari 1, Uusi-Seelanti 1, Vietnam 1, Viro 1, Yhdysvallat 15.

Maanosina, ilman tarkempaa määrittelyä Afrikkaan sijoittuva on ollut kaksi ja Etelä-Amerikkaan sijoitettavissa on ollut yksi. Paikkaa tai sijaintia on ollut vaikea määritellä yhdessätoista tapauksessa. Huomioitavaa on se, että yksi teos on voinut viedä useampaankin kolkkaan maailmalla.

 

Suurin osa kirjoista on ollut ihan hyviä tai ainakin keskinkertaisen hyviä. Ei niin hyviä joukkoon on mahtunut viisi. Kaksi on olleet lukukokemuksina karmeita ja yksi todella ihana. Ihanaksi luokittelen teoksen, joka nostaa vähintään kyyneleet silmiin. Ei sillä, kyllä kyynelten lisäksi teoksessa täytyy olla jotain mikä koskettaa todella syvältä - hyvällä tavalla. Ihana kirja on helmi kirjojen joukossa ja onnellinen saa olla, ken sellaisen löytää.

Kiitos kaikille seuraajilleni lukumatkaseurasta ja tervetuloa keskustelemaan kirjoista ja niiden herättämistä tunteista ja ajatuksista jatkossakin. Toivottavasti vuoteen 2024 mahtuu paljon hyviä, mieltä lämmittäviä lukukokemuksia.

2 kommenttia:

  1. Hyvää uutta vuotta!
    Kiinnostava on kyllä sinunkin kielivalikoimasi maantieteellisestä puhumattakaan.

    VastaaPoista
  2. En valitse luettavaa niinkään kielen mukaan, kuin kiinnostavuuden, mutta toki suomi ja englanti, on keskeisimmät kielialueet. Pitäisi ottaa ja ihan varta vasten etsiä jotain erilaisempaa. Färsaarten lisäksi Albania oli harvinaisuus viime vuoden luetuissa.

    VastaaPoista

Älä roskaa!