23 joulukuuta 2023

Kerstin Johansson i Backe: Näkymätön Elina

 

Kerstin Johansson i Backe

Näkymätön Elina

Alkuteos: Som om jag inte fanns

Suomentanut Kirsti Johansson

Otava, 2004 (2. painos)

124 s.

Kansi: Klaus Härön elokuvasta Näkymätön Elina

Elina Jatko on Martta Jatkon vanhin lapsi.Hiljainen, mietteliäs tummatukkainen satujen  saaren valtiatar. Aivan toisenlainen kuin pikkusisarensa Irma tai veljensä Erkki. Pikkuveli Isak taas on alkanut ohittaa iän, jolloin kulki Elina-siskon helmoissa kuunnellen tämän tarinoita. Elinan isä on kuollut ja Elina kaipaa tätä. Elinan mieluisin paikka on lähein suo, jossa hänellä on satumaailmansa ja jossa isän henki elää. Siellä on isäpaikka, jossa isälle voi jutella.

Elina ei ole hyvä koulussa. Elina on suomalainen ja ruotsinkieli tuottaa vaikeuksia. Lisäksi perhe on köyhä. Saa kunnanapua. Opettajan kirvelevät sanat ruokailussa polttavat sisimmässä ja Elina lakkaa syömästä, vaikka hänen terveytensä on heikko. 

Olen lukenut tämän teoksen aikaisemmin. Postaus löytyy täältä. Luin tämän nyt uudelleen, sillä tällä sain ruksattua Pohjoinen 2023 -lukuhaasteen kohdan 6: Tornionjokilaakson sijoittuva romaani. Tosin paikasta ei kerronnassa puhuta mitään, vain  sijoituksen tornionjokilaaksoon sain Kirjasampo -palvelusta. Tarina sijoittuu siis Pohjoiseen. Lestadiolaisalueelle. Eletään Ruotsin puolella. Koulussa ei saa puhua suomea, ei edes välitunnilla. Siitä saa nimensä taululle. 

Näkymätön Elina on puhutteleva, koskettava kirja. Suon syksyn lämpimät sävyt ovat ihania. Rakastan näitä sävyjä. Mutta kävellä suolla on toista. Hyllyvällä hetteiköllä vaanii vaara. Suon satuhahmot pettävät Elinan ja Elina on hukkua. Siitä tulee käännekohta Elinan elämässä. Nyt kun mietin, niin tässä teoksessa on löydettävissä itsemurha-teemakin, mitä en aiemmin ollut tullut ajatelleeksi. Ei Elina ehkä ajatellut itsemurhaa, mutta hän halusi kadota, kunnes huomasikin, että hän silti, vaikeuksista huolimatta halusikin elää. 

Hieno teos, kuten elokuvakin, joka tosin keskittyy opettajan ja oppilaan väliseen skismaan ja joka onkin ensimmäisenä esiin nouseeva teema. Mikä on vallan, auktoriteetin suhde vallanalaiseen.  Oikeudenmukaisuus aikuisen ja lapsen välillä.

Pohjoinen 2023 lukuhaaste kohta 6: Tornionjokilaaksoon sijoittuva kirja. Hieman siinä ja siinä, kun ollaan ruotsinpuolella, mutta menen nyt kirjastopalvelun luonnehdinnalla.


2 kommenttia:

  1. Näkymätön Elina oli yksi lapsuuden lempikirjojani. Muistan siitä jonkinlaisen hiukan salaperäisen ja runollisen tunnelman.

    VastaaPoista

Älä roskaa!