16 joulukuuta 2023

E. MIldred Nevill: Af-Fu kiinalainen jokipoika!

Kuvitus: Elsie Anna Wood

E. Mildred Nevill

Af-Fu kiinalainen jokipoika

Kuvittanut Elsie Anna Wood

Suomen lähetysseura, 1957

 

 

 

Pieni lasten kuvakirja kertoo pienestä Af-Fu -nimisestä pojasta, joka asuu isänsä ja äitinsä kanssa jokilaivalla matkaten jokea pitkin. Af-Fu tuntee itsensä yksinäiseksi. Sitten Af-Fu putoaa jokeen, jossa häne näkee ajelehtiva ruukun. Af-Fu ottaa ruukusta kiinni ja hänet nostetaan narusta takaisin ylös laivaan. Naru on sidottu hänen jalkaansa ja toisessa päässä narua on banbu-keppi. Tämän viritelmän tarkoitus on, että keppi takertuu laivan kylkeen, jolloin Af-Fu voidaan nostaa narun avulla ylös.

Kun Af-Fu on ruukun kanssa nostettu ylös, löytyy ruukusta tyttövauva. Af-Fu on saanut toverin.

Pieni yksinkertainen tarina on hieman naiivi. Yhden lapsen kiinalaispoliitiikka on toki taustalla ja luo yksinäisyydelle puitteet, ja hylätyt tyttölapset ei sekään ole historiallisesti poissuljettu. Minua häiritseekin eniten se kuva, jossa Af-Fu on joessa ja pitelee kiinni saviruukusta ja hänet nostetaan ylös. Tapaus ei tunnu uskottavalta, nimittäin se, että pieni poika jaksaisi pitää ruukun laidasta kiinni kun ruukussa on lisäksi vielä vauva. 

Mutta sadussahan voi tapahtua mitä vain. Eihän tämä ihan satukaan ole, mutta todellisuuden kuvauksessa on häivähdys satua. Tämän pienen kirjasen taustalla on ajatus siitä, että lapset ajattelisivat myös muiden maiden lapsia, joiden elämä on toisenlaista. Parasta teoksessa onkin kuvitus.

Kuvitus: Elsie Anna Wood

 

---

Helmet 2023 -lukuhaaste kohta 33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!