20 joulukuuta 2023

Kari Tapio - Sinivalkoinen ääni!

 

Kari Tapio - Sinivalkoinen ääni

Useita kirjoittajia

AXR Music

"Olipa kerran  ääni, joka kiiri tanssilavojen puisissa rakenteissa ja sekoittui muihin ääniin. Vähitellen se alkoi erottua muista äänistä. Vuodet kuluivat, ääni kiersi maata ja syveni. Siihen tarttui eletyn elämän nukka ja kuljetun tien hiekka." Kari Hotakainen, 2009 Viimeiseen pisaraan -albumin alkuperäiset saatesanat.

Kari Tapio - Sinivalkoinen ääni sisältää eri kirjoittajien tekstejä eri ajoilta liittyen Kari Tapion uraan ja levytyksiin. Mikään varsinainen elämänkerta tämä ei ole. Otin tämän kuitenkin luettavakseni saadakseni Pohjoinen -lukuhaasteessa kohdan 9 taiteilijaelämänkerta ruksattua. Aloitin ensin tuo kohta mielessäni Riitta Konttisen Fanny Churberg -elämänkertaa, mutta tuon teoksen layout oli niin erikoinen monine palstoituksineen, että jätin kesken. Ei sillä, ei tämä Kari Tapion laulutaitelijan uraa valottava  teos mikään helppolukuinen ollut, mutta ohuempana ainakin nopealukuisempi, paitsi lopun albumien esittelyt lauluineen, josta jätin suosiolla lukematta kaikki musiikilliset yksityiskohdat ja luin vain esittelyt ja kuvaukset siitä, miten ne oli valikoituneet esittäjänsä levyille.

Kari Tapio - Sinivalkoinen ääni on ilmeisesti levyyhtiönsä kunnianosoitus nyt edesmenneelle muusikolle. Julkaisijatietoja oli hieman vaikea löytää ja tulkitsin näin takakannen tietojen perusteella. 

"Kari Tapio on piirtänyt pysyvän jäljen suomalaisen kevyen musiikin historiaan. Persoonallisella laulutavallaan ja tulkintakyvyillään hän on luodannut perustunteitamme syvemmältä kuin yksikään aikalaisensa. Samalla hän on antanut henkilökohtaiset kokemuksensa, erehdyksensä jaselviytymisensä yhteiseksi omaisuudeksemme. Se on vaatinut avoimuutta ja rehellisyyttä sekä rohkeutta paljastaa koko herkkyytensä ja haavoittuvuutensa kuulijoilleen." Vexi Salmi, 2002 Kaikkien aikojen parhaat - 40 klassikkoa - kokoelman alkuperäiset saatesanat

Kari Tapion musiikki soi sisimmässäni vaikuttavana, erityisesti country- ja gospeltyyli. Kari Tapion itse sanoittamat Myrskyn jälkeen, Valoon päin ja Kuin taivaisiin kuuluvat musiikin helmiin. Lukiessani lopun levytyslistaa ja lauluvalikoimaa, minulle oli yllätys, kuinka monenlaista musiikkia hän esitti. Se, mitä itse olen kuullut hänen esityksiään (kuuntelen aika vähän yleensä mitään) on tosi pieni otos hänen levytyksistään. Kari Tapio oli charmantti (charmikkuus vain lisääntyi vuosien myötä) ja särmikäs muusikko, jonka varsinaiseen, WSOY:n julkaisemaan elämänkertaan voisin hyvinkin tutustua. Tämä lukemani teos Kari Tapio - Sinivalkoinen ääni keskittyi hänen musiikkiuraansa. 

Pohjoinen 2023 -lukuhaaste kohta 9: Taiteilijaelämäkerta

2 kommenttia:

  1. Isää varmasti kiinnostaisi tämäkin teos. Hän luki sen varsinaisen elämäkerran aika tuoreeltaan. Kari Tapion pojista ainakin osa on ammattimuusikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan. Tässä teoksessa on poikienkin näkökulmaa isäänsä valotettu.

      Poista

Älä roskaa!