06 joulukuuta 2023

Lin Hallberg & Margareta Nordqvist: Torstaina nähdään, Sinttu!


Lin Hallberg & Margareta Nordqvist

Torstaina nähdään, Sinttu

Alkuteos: Torsdagar med Sigge

Suomentanut Marvi Jalo

Tammi, 2009

116 + 3 s.

Kansi: Margareta Nordqvist


 

 

Teoksen päähenkilö on Elina, joka käy torstaisin ratsastamassa Siltakylän tallilla. Elinan ikää ei mainita, mutta hän kuuluu tallin pikkutyttöihin, kuten Elinan kaverit: Maikki, Anni ja Hanna. Isoihin tyttöihin, jotka ovat myös tallinomistaja Inkan apuna kuuluu ainakin Jossu ja Linda, Sara ja Jenny. Sinttu on poni, samoin kuin Jappe, Sami ja Mollakin.

Sinttu on vähän raisu ja heittää Maikin selästään. Elina haluaa kuitenkin vain Sintun. Sinttu on ihana. Jossu auttaa Elinaa pärjäämään ponin kanssa, mutta välillä Elinasta tuntuu, että Jossu on ikävä.

Torstaina nähdään, Sinttu on ihan kelpo hevostarina pienille hevoshulluille. Teksti on normaalia isompaa ja juoni hyvin yksinkertainen. Välillä tallilla on ihanaa, välillä ei niin ihanaa, kun isot tytöt tuntuu nokkavilta pieniin vasta-alkajiin nähden. Mukava mustavalkokuvitus (Margareta Nordqvist)  on hieno lisä. 

"Mehän leikitään ratsastuskoulua, Maikki sanoo. - Et sä silloin voi koko ajan Sintulla ratsastaa. Tämän jälkeen he toimivat vuoron perään ratsastuksenopettajana ja ratsastavat kaikilla poneilla ja pitävät tunteja toisilleen. He ratsastavat koko rata leikkaa ja tekevät täyskaartoja, voltteja ja kahdeksikkoja. Enimmäkseen he menevät ravia, sillä se on hauskinta, ja tunnit lopetetaan aina laukkaan radalla pitkällä sivulla, ihan niin kuin isojen tyttöjen tunnilla."

Ratsastussanasto menee minulla ihan yli hilseen. Koko rata leikkaa, täyskaarto, voltti (miten hevonen tekee voltin?) kahdeksikko nyt on helppo ymmärtää. Hevoskärpäsen pureman sain itsekin aikoinaan ja vieläkin ihailen hevosen uljasta olemusta ja voimaa. Tässä teoksessa on tuo villi ja vahva voima ei kuitenkaan tule esiin, vaan tallielämä on aika kesyä, jos vaativaakiin. Pienten ponienkin kanssa saa olla varovainen, eikä ratsastaminen ole mitään "lastenleikkiä" vaan totista työtä. Onnistuminen tuo kuitenkin iloa ja tallielämä ystäviä. Sen Elinakin saa todeta kun hän pääsee esiintymäään tallin Lucia-juhlassa.

Helmet 203 lukuhaaste kohta 25. Kirjan nimessä on viikonpäivä tai kuukausi.

====

Sintusta on lukenut myös Leena Lumi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!