30 joulukuuta 2023

Haasteselätyksistä ja uusista koitoksista!

Vuosi 2023 alkaa olla päätöksessä. On aika tehdä tiliä menneestä vuodesta. Mitä tulikaan luettua ja mihin osaa otettua.

Vuoden suurin haaste oli Helmet-lukuhaaste, jonka sain selätettyä viime hetkillä. Haasteeseen lukemani teokset löytyy listattuina täällä. Viimeiseksi haasteessa jäi kohta 35. Kirjassa tehdään tuttua työtä. Yleensä olen aika hyvin pystynyt sovittamaan lukemani teokset haastekohtiin, mutta jotkut kohdat ovat vaatineet varta vasten etsintää. Tällä kertaa sellainen oli esimerkiksi kohta 36, olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. 

Pohjoinen-lukuhaastetta en han saanut päätökseen, mutta hyvä suoritus siinäkin, sillä vain yksi kohta jäi punaiselle. Kohta 15 kehoitti lukemaan kirjan, jossa on kielletty romanssi. Kooste haasteeseen lukemastani löytyy sivulta Muut vanhat lukuhaasteet

Haasteet ovat siitä kiehtovia, että ne saavat ajattelemaan lukemaansa hieman uusin silmin. Esimerkiksi, kun pyydetään lukemaan kirja, jonka nimi on lause. Mikä on lause? Sitä mietin pitkään, kunnes tajusin, että lauseen ei tarvitse olla välttämättä kovin pitkä ja monimutkainen. Haasteet innoittavat myös monipuolistamaan lukemaansa, ainakin ihan pikkaisen uskaltautumaan jonnekin, mihin ei ennen ole uskaltautunut. Vaikka kyllä minun täytyy myöntää, että luen edelleenkin mieluiten tuttua ja turvallista ja sellaista, mikä tuntuu omalta.

Vuonna 2024 olen ajatellut jättää isomman Helmet-haasteen sivuun, vaikka siinä on monia kiehtovia kohtia. Toisaalta siinä on jotain, ei niin innostavaa. Ajattelin, että voisin vaihteeksi tyytyä Pieneen Helmet -haasteeseen. Onhan sitä siinäkin. Lisäksi Pohjoinen-lukuhaaste olisi taas koitoksessa mukana ja Seinäjoen kaupunginkirjaston -lukuhaaste innoittaa lukemaan tunteita nostattavia teoksia. 

Muitakin kiinnostavia haasteita ehkä tulee vastaan. Mietin niitä sitten tarvittaessa. 

Oma lukuhaasteeni Tour de France par écrit sujui sekin ihan mukavasti. Siitä teen erillisen postauksen, johon sitten voi linkittää oman koosteensa, jos on ollut mukana tässä  kirjallisessa ympäriajossa. 

Mukavia, innoittavia lukuhetkiä vuodelle 2024 niin sinulle kuin minulle, uusille ja vanhoille kirjallisille löytöretkeilijöille.

2 kommenttia:

  1. Paljon kaikenlaista mahtui kyllä tähän vuoteen kirjojen parissa. Hyvää tulevaa lukuvuotta sinne! <3

    VastaaPoista

Älä roskaa!