torstai 17. kesäkuuta 2021

Ainikki Kivi: Lumottu lintu!

 


Ainikki Kivi

Lumottu lintu

Karisto, 1947

106 s,

Kuvittanut Anja Sormunen


Lumottu lintu sisältää yhdeksän satua, ja yhdeksän runoa. Sadut on kirjoittanut Ainikki Kivi ja runot Anna-täti eli Anna Kivi. Lieneekö yksi ja sama henkilö, kun kannessa on vain yksi tekijänimi vai sisarukset? 

Sadut ovat perinteisiä satuja ripauksella yksilöllisyyttä. Tarinoissa kuljetaan arkielämän ja sadun rajapinnassa.

"Ja kummallisinta oli, että hänen kalliissa viulussaan oli avain sama taika kuin hänen lapsuutensa koiranputkipilissä: se sulatti kovimmatkin sydämet ja sai jokaisen kuulijan toivomaan rauhaa, anteeksiantoa ja iloa maan päälle. Eikä ainoastaan toivomaan, vaan niihin myös uskomaan."

Saduissa on pieni opetuksen poikanen, kuten sadussa Kummallinen korvasieni, jossa leikitään ajatuksella korvasienen nimestä. Saattaisikohan joku todella kuulla kaiken korvasienen välityksellä - niin hyvät kuin pahat puheet?

Kerronta on aika yksinkertaista, mutta joukkoon mahtuu muutamia vinkeitä sanontoja, kuten aika huikua ja mäikäytti.

Kuvituksissa on vaihtelevuutta mukavan lystikkäästä suloiseen kesätunnelmaan. Kesätunnelmista tähän loppuun runo-ote.


Keinu, kiikku, keinada,

kiikkuseni oma!

Nyt on kesä kauniina,

nyt on suvi soma.

---

Porin lukuhaaste kohta 28: kirjassa on taruolento. Tarujahan ne sadut ovat, mutta mainittakoon, että yhdessä sadussa puhutaan saunatontusta.1 kommentti:

  1. Kivaa, että tuot esille näitä vanhempia kirjoja blogissasi! Näistä on kiva lukea. :)

    VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.