lauantai 12. kesäkuuta 2021

Helen Keller: Elämäni tarina!

 

Helen Keller

Elämäni tarina

Alkuteos: The story of my life

Suomentanut Martti Montonen

Johdanto: Felix Hollander

Jälkikirjoitus: Niilo Mäki

WSOY, 1957

 

 

 

 

"Kun Helen Keller oli yhdeksäntoista kuukauden ikäinen hän menetti puhe-, kuulo- ja näkökykynsä --- --- Seitsemänteen ikävuoteensa saakka hän eli täydellisessä pimeydessä." Näin lyhyesti Felix Hollanderin johdantoa lainaten tämän kirjan tausta.

Tätä kirjaa lukiessa ei voi kuin ihmetellä niitä ihmeitä ja merkillisyyksiä, joita ihmiselämään liittyy. Elää täydellisessä pimeydessä, kuulematta ja pystymättä ilmaisemaan itseään muuta kuin haju-, maku-, ja tuntoaistin avulla.

Helen Keller sai opettajakseen Anne Sullivanin, joka avasi Helenille tien ulos tuosta 'vankeudesta". Hän tavasi sormiaakkosilla Helenille kaiken välittämättä siitä, ymmärsikö tai tajusiko Helen mitään. Ratkaisevaa oli sana vesi. Helen oli jo oppinut sanan merkityksen ennen sairastumistaan ja tämä sanan tajuaminen sormiaakkosilla avasi Helenin tien ymmärrykseen.

En voi olla kirjaa lukiessani miettimättä kysymystä, entä jo Helen olisi ollut syntymäkuurosokea? Kuinka ihminen yleensä oppii mitään?Kuinka ymmärrys kehittyy? Onko ihmisellä jonkinlainen ymmärryksen pohja jo syntyessään. En nyt löydä äkkiä sitä kohtaa teoksesta uudelleen, jossa Helen tuo esiin, että jokaisella olisi jo syntymälahjana menneiltä sukupolvilta tällainen "kuudes aisti", jonkinlainen tietoisuus sinisestä taivaasta ja viheriöivästä luonnosta. 

Niin tai näin, nii Helen Kellerin tarina avaa näkökulmia ihmisyyteen tavalla, jota ei voi kuin hämmästellä.

Toisaalta en voi olla miettimättä, kuinka on mahdollista kuvata niin elävästi esimerkiksi talvea, kun ei ole ehtinyt kokea talven kylmyyttä, lunta ja pakkasta (Helen oli syntynyt etelävaltiossa).

"Kaikki elämä näytti sammuneen, ja vaikka aurinko paistoikin, päivä oli vanha ja viluinen."

Helen oppi sanojen merkityksen, oppi ilmaisemaan itseään, pystyi opiskelemaan yliopistossa ja oppi myös puhumaan. Kuvaukset siitä, kuinka hän pystyi sokeana lukemaan sanoja huulilta kuulostaa hämmästyttävältä. Tämä tarina on hämmästyttävä. Tämä on tarina ihmeestä - rakkauden ihmeestä. Olen lukenut tämän teoksen aiemminkin, samoin kuin toisenkin Heleniin ja hänen opettajaansa liittyvän suomennetun kertomuksen. Minulla on hämäriä mielikuvia, joihin tahtoisin palata ja saada selkeyttä. Olisi kiintoisaa lukea Helen Kellerin elämästä jokin laajempikin elämänkerta, saada syvyyttä ja lisänäkökulmaa tähän tarinaan, jonka Helen on kirjoittanut nuorena naisena. Hänen myöhemmistä vaiheistaan olisi kiinostavaa lukea.

Helenin elämänohje:

"Unohda itsesi, niin tulet onnelliseksi"

Helen syntyi Tuscumbiassa, Alabaman pohjois-osassa 1880, joten saan tällä bongattua USA:n osavaltiovalloituksessa Alabaman.

Kirkko ja kaupunki -lehden lukuhaaste kohta 38: kirja, jossa tapahtuu ihme. EDIT12.6.2021 Helen Kellerin tarinasta tehty elokuva, Ihmeidentekijä, palkittiin Oscareilla.


4 kommenttia:

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.