04 kesäkuuta 2021

Marja-Liisa Kumpunen: Timanttisormuksen salaisuus!

 

Kuva: omalta Israelin-matkaltani vuonna 2012. 


Marja-Liisa Kumpunen

Timanttisormuksen salaisuus

Omakustanne, 2002

140 s.


Timanttisormuksen salaisuus on matkakertomus. Tyyliltään kaunokirjallinen, muistelmallinen teos, jonka kerronta on omalaatuista., osin hieman sekavaakin, sillä kertoja vie tarinaansa eteenpäin ensisijaisesti passiivissa, ulkopuolisena mutta välillä lauseisiin eksyy minä-muotoakin. Tarinan päähenkilöitä on Liisa ja Ulla, jotka lähtevät Israeliin. .Sinne on jo entuudestaan menneet vapaaehtoistyöhön Juhani ja Eki, joista Juhani ilmeisesti on Liisan puoliso.Liisa ja Ulla eivät tunne toisiaan entuudestaan.Ulla on Kangasalta ja Liisa Keski-Suomesta.

Lentokoneessa tytöillä oli hauskaa, he suunnittelivat yhdessä matkoja Israelissa. Siellä saisi nähdä ehkä Salomonin aikaisia raunioita ja hevostalleja. Karmelvuorella olisi hyvä päästä käymään. Jerusalemissa nyt ainakin ja puutarhahaudalla. - Mitähän ruokaa siellä syödään, Ulla kysyi? - Pojat veivät paljon omaa ruokaa, ja sen tiedän, että ainakin maustettuja ovat itämaiset ruuat.

Timanttisormuksen salaisuus kuvaa tyttöjen elämää ja kokemuksia. Liisaa vain tuntuu vaivaan koti-ikävä kaiken oudon keskellä. Joutuupa hän tarinan loppupuolella seikkailuunkin kävellessään yksikseen kadulla ja alkaessaan pelätä. Ullakin kokee ihmeellisiä, kun hän kohtaa Jounin, joka pyytää häntä sovittamaan sormusta tavaratalossa. Kotimaahan palatessa tytöt huomaavat, että Jounia viedään poliisisaattuessa pois lentokentältä, mutta tarina ei pääty siihen, vaan lopussa onkin kihlajaiset, jonne myös Liisa on kutsuttu.

Aika vänkä kirja ilmaisultaan ja kerronnaltaan.Välillä kerronnan jäsentymättömyys saa aikaan humoristisia mielleyhtymiä, kuten kuvaus eläintarhasta:

Jossakin näkyi harvinaisia eläimiä aidatulla alueella. Ne voisivat estää meidän matkamme, jos tulisivat kohti. Kirahvien pitkät kaulat näkyivät aidan takaa.  En Suomessa ole noita nähnyt edes eläintarhassa. Alkoi aivan pelottaa, joss noita isoja kissaeläimiä olisi vapaina.

Hmm! Todellakin, venkulanomaista kerrontaa, mutta eipä ollut ainakaan tylsää luettavaa. Sisältää kristillisen sanoman ohella tapa- ja kulttuuritietoa Israelista. Muutamia valokuvia on mukana

---

Kirkko ja kaupunki -lehden lukuhaaste kohta 24:Matkasta kertova kirja




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!