07 marraskuuta 2022

Anngannguujuk Jättiläisten vankina

 


Anngannguujuk Jättiläisten vankina

Kuvittanut Krista Lund

Kertonut Grönlantilaisen kansansadun mukaan H.C.Petersen

Suomennos: Päivi Niemi-Rosing, Liisa Ranta

Atuakkiorfik ja Pohjola-Norden, 1994


"Kauan kauan sitten Grönlannissa eli poika nimeltä Anngannguujuk. Hän asui pienessä kylässä isänsä ja äitinsä kanssa. Anngannguujukin isä oli hylkeenpyytäjä, joka liikkui merellä kajakillaan. Kotona äiti sitten muokkasi hylkeiden nahat, Annganguujuk ainoana seuranaan."


Näin alkaa tämä Grönlanilaista kertomusperintöä ja kulttuuria esittelevä kuvakirja. Tarina jatkuu siten, että Anngannguujuk leikkii eteisessä  kajakilla melontaa, kun äiti muokkaa hylkeennahkoja. Aina välillä äiti kysyy, vieläkö poika meloo ja kun poika vastaa, että kyllä vain, niin kaikki on hyvin. Mutta sitten poika ei enää vastaakaan ja äiti hätääntyy. Nyt isä suuttuu, kun palaa mereltä. Ja isä suuttuukin. Hän luulee, että vaimo on tappanut pojan. Tämä kuulostaa aika kaukaa haetulta, mutta jos on yhtään lukenut Grönlannin kulttuurista, voi havaita, että ei se ole yhtään niin outoa, vaikka julma käytäntö: tappaa lapset, jos ei ollut ruokaa ja nälkä uhkasi.

Mihin poika siis on kadonnut. Vanhemmat lähtevät etsimään häntä ja turvautuvat tietäjiin, joilta he kuulevat, että sisämaan dorsetilaiset ovat pojan ryöstäneet. Ei auta, kuin lähteä hakemaan poika pois, vaikka dorsetilaiset ovatkin jättiläisiä Anngannguujukiin verrattuna.

Tietäjän avulla vanhemmat saavat vaivutettua jättiläiset uneen ja pojan pois. Mutta he tietävät, että nämä herättyään lähtisivät ajamaan heitä takaa ja siksi he keräävät tavaransa ja muuttavat muualle.

Grönlanti on yksi niistä kultturiseuduista, jotka minua erityisesti kiinnostaa ja niinpä tämän kuvakirjan kansi herätti mielenkiintoni. Odotin kuitenkin hieman monipuolisempaa tarinaa ja vahvempaa kulttuurista otetta sanastossa. Oudoksuin muun muassa sanaa talo, joka oli liian länsimainen, vaikka kuvituksessa esiintyi jonkinlainen turvemajan kaltainen. Minua tämä tarina ei imaissut mukaansa, mutta joku toinen voi hyvinkin saada tästä enemmän iloa. 

..

Pohjoinen 2022 -lukuhaaste kohta 24: Kirja liittyy mytologiaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti