30 marraskuuta 2022

Grazia Deledda: Äiti!

Grazia Deledda

Äiti

Alkuteos:

Suomentanut Jalmari Hahl

Tiberius-kirjat, 2022

Ilmestynyt alunperin Kustannusosakeyhtiö Kirjan kautta, 1928 


Aloitus: Sinäkin yönä siis Paulo hankkiutui lähtemään ulos

Loppulause: Ja Paulokin puri lujasti hampaansa yhteen tukahduttaakseen huudon, kun hän loi katseen ympärillä tyrmistyneenä seisovaan väkijoukkoon ja kohtasi Agnesen silmät.

Paulo on nuori katolinen pappi. Syrjäisen Aarin seurakunnan paimen. Tullut aiemman, 50-vuotiaana hurjastelemaan alkaneen papin ja sittemmin menehtyneen, tilalle, jonka kummittelusta kansan parissa puhutaan ja joka ilmestyy myös unessa varoittavana Paulon äidille. Paulon äiti, leski on aikoineen saanut Paulon papin uralle. Paulo on kuitenkin joutunut elämässään uskon ja elämän kriisiin naisen Agnesen tähden, jonka luo hän aina öisin on alkanut hiipiä. Paulon äiti on huolissaan pojasta.

"Nyt olen hänen silmissään langennut... Ja hän luulee nostaneensa minut, mutta olenkin saanut kuolettavan haavan. Hyvä Jumala, hyvä Jumala."

Paulon kipuilu pappiskutsumuksensa ja rakkautensa välimaastossa on raastavaa. Raastavaa on myös äidin taistelu. Nuori, lapseksi kutsuttu kuoripoika Antioco, joka katsoo Pauloa ylöspäin ja haaveilee itsekin papinurasta seuraa Paulon taistelua tietämättä  mistä on kyse, mutta tukien tätä omalla tavallaan ja ihailullaan, mutta kokeeko Paulo sen tukena vai rasitteena.

Draaman kaari kohoaa messuun, jossa Agnese, hylättynä,on uhannut nousta ja kertoa kaiken, jos Paulo ei ole  lähtenyt ja jättänyt seurakuntaa. 

Mielenkiintoinen pieni novellinomainen tarina, jonka syvällisyys ei minulle ehkä täysin avautunut. Taikausko syrjäisessä kylässä rehottaa, mutta myös tunteet. Ja  ihmiselämä, äidin merkitys lapselle on merkittävässä roolissa. Tämän voisi ehkä lukea uudemmankin kerran eikä teoksen ikä huomioiden tämä ole ollenkaan vanhentunut ajatuksiltaan tai teemoiltaan. 

Mainittakoon, että Deledda on saanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1926.Hieman tutkittuani kirjailijan taustoja teosten saatavuutta, niin voisin hyvinkin lukea muitakin hänen teoksiaan.


4 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiinnostavalta. Tämän voisin hyvinkin lukea. Kiitos lukuvinkistä!

    VastaaPoista
  2. On tosiaan kiinnostava teema kyllä.

    VastaaPoista
  3. Olen lukenut Äidin ja kaksi muuta romaania Deleddalta. Hän tuntuu käsittelevän kirjoissaan moraalisia ongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä. Deleddaan voisi todellakin tutustua enemmänkin.

      Poista

Älä roskaa!