09 marraskuuta 2022

Salme Sadeniemi: Selevä!

 

Salme Sadeniemi

Selevä

Otava, 1947

135 s.

Kansikuvitus: Maarit Somersalo

Kertomus yhteiskoulun kuudesluokkalaisista, ajalta menneeltä. Päähenkilö Tiina (lyhennys Kristiinasta).perustaa tyttötoveriensa kanssa salaseuran, Selevän, jonka tarkotuksena on taistella lunttaamista vastaan. He saavat vastaan luokan pojat, joista osa avoimesti kannattaa lunttaamista. Tytöt lähtevät retkelle maaseutumökille, mutta retki muuttuu "painajaiseksi", kun siellä alkaa kummitella. Kolme kertaa toistuvat kuovin huudot tuovat mieleeni intiaanikirjallisuuden, vaikka intiaaneista ei tässä teoksessa puhuta mitään. Joku tytöistä on paljastanut Selevän taustajoukot pojille.

Paitsi Selevän rakoilu, Tiinaa alkaa mietityttää seurustelukuviot. Hän on kiinnostunut Pentistä, mutta Pentti taitaa olla kiinnostunut Iltasta, vai onko sittenkään. Ja pitääkö tässä nyt ajatella seurustelua, eikö sitä voi olla vain ihan toveri toisen kanssa, Tiina miettii.

Ihan reipas ja rehellisyyttä painottava koululaiskertomus, jonka olen joskus vuosia sitten lukenut, mutta josta ei ollut tällä lukukerralla kuitenkaan mitään muistikuvia. Kuinka sitä voikaan niin tykkänään unohtaa lukemansa, kun taas toiset kirjat jättävät hyvinkin syvän jäljen tajuntaan.

Kirjallisuudesta:

He juttelivat historiallisista romaaneista: Topeliuksesta ja Scottista. - Mutta oletko lukenut Kiplingin runoja: Ballaadia idästä ja lännestä, Laulua kolmesta hylkeenpyyntialuksesta tai Syvänmeren kaapeleista? kysyi Pentti. - Luetko sinä runoja? Tiina katseli Penttiä suu auki. - En minä mitään tunnehymistyksiä lue, mutta Kipling on aivan toista, vastasi Pentti hieman punastuen. Ei, Tiina ei tuntenut niitä. Mutta hän halusi kuulla. Niinpä he siirtyivät takaisin yläsalonkiin. Tiina istahti sohvan nurkkaan ja kasasi tyynyjä ympärilleen. Pentti alkoi lukea hänelle: Kun Japanin verhoo tumma yö ja paperilyhdyt palaa --- ---

Lintubongauksia:

Tynnyrilintu? Mikä ihmelintu se sellainen on. En ole koskaan kuullutkaan moista nimeä. Eipä auttanut muu, kuin etsiä tietoa ja yllätys, yllätys, kyseessä on  tiltaltti. Muttta se, että tiltaltti onkin eri lintu kuin talitiainen olikin sitten uusi asia minulle.

Kuovi

Tällä mukana omassa lintubongaus-haasteessa

Pohjoinen 2022 -lukuhaaste kohta 17. Kirjan kannessa tai takakannen tekstissä on kello,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti